Wist je niet: in dit land werden de eerste ‘oliebollen’ gemaakt

Eten door Jennifer

Grote kans dat je denkt dat oliebollen oer-Hollands zijn. Wanneer je een buitenlander uitlegt wat het is, weet je bijvoorbeeld al geen goede vertaling.

Toch ligt de herkomst van de oliebollen ergens anders en werden de eerste ‘oliebollen’ niet in Nederland gemaakt. En het land waar ze wél vandaan komen, verrast je waarschijnlijk enorm!

Lees ook: Waarom het oké is om niet te stappen met oud & nieuw

Herkomst van oliebollen

Elk jaar eten Nederlanders weer massaal oliebollen rond Oud & Nieuw. De oliebol lijkt daardoor ook een echt oer-Hollands product, maar kennelijk is de oliebol helemaal niet zo Nederlands. De herkomst van de oliebollen ligt namelijk in Egypte. Wacht, wát? Het is echt waar. Al waren het nog niet de oliebollen, zoals wij ze kennen.

Ronde balletjes in olie

Lang geleden werden de eerste ‘oliebollen’ gemaakt in de bakkerijen van farao Ramses III, een farao van het oude Egypte. In oude kookboeken staan recepten, die namelijk erg overeenkomen met ‘onze’ Hollandse oliebollen. Ook bij de oliekoeken gebruikten ze bloem, gist, suiker en water of melk. Hiervan wordt vervolgens beslag gemaakt, waarvan de bakkers ronde balletjes frituurden. De bollen werden gedoopt in suikerstroop en kregen daarna nog een aroma van oranjebloesem, rozenwater of citroen. Tot slot maakten ze de ‘oliebollen’ af met wat suiker of kaneel.

Oliekoeken

Overigens aten de Nederlanders vroeger wel iets, wat heel erg lijkt op de oliebollen van nu. In de 14e eeuw aten we in Nederland namelijk oliekoeken en ook rond het einde van het jaar en begin van het nieuwe jaar. Wel waren de oliekoeken waarschijnlijk niet helemaal rond zoals de huidige oliebollen. Wel werden ze dus gemaakt in olie – raapolie om precies te zijn – en hadden de oliekoeken een zoetige smaak dankzij de toegevoegde appel. Mmm!

Later, ergens halverwege de 18e eeuw, maakte een Nederlandse bakker wel ronde oliebollen. Dit deed zij in een ijzeren pot met twee keer zoveel olie. Met twee tinnen lepels creëerde zij bolvormige oliekoeken, die vervolgens in de olie werden gegooid. Ze waren zeker niet hetzelfde, maar leken al een stuk meer op ‘onze’ oliebollen. Oliebol, anyone?

Lees ook: Even iets anders dan oliebollen: de lekkerste nieuwjaarssnacks