Dit is wat straling van je telefoon met jouw slaapritme doet

Lifestyle door Anne-Fleur

Eigenlijk is iedereen er wel schuldig aan: je ligt 's avonds nog veel te lang met je telefoon in bed. Eindeloos scrollen door TikTok en de uren vliegen voorbij. Uiteindelijk wordt je toch nog wat slaperig en je telefoon belandt óf in je gezicht of je weet 'm in je slaap toch nog onder je kussen te stoppen. Slapen met je telefoon dichtbij je lijkt in eerste instantie geen kwaad te kunnen, maar toch heeft de straling van dit apparaat een aantal manieren om je slaapritme flink te beïnvloeden.

Lees ook: Dit is waarom je schreeuwtherapie eens moet proberen

Telefoon dicht bij je houden

Bijna iedereen 'slaapt' met zijn of haar telefoon. Of 'ie nu in je hand ligt (oeps), onder je kussen of dat je 'm op je nachtkastje naast je hebt liggen. Vaak is je mobiele device gewoon op handbereik. De meeste mensen gebruiken hun telefoon als wekker en hoe handig het ook is (want zelf muziekjes instellen, et cetera), je kunt het misschien beter toch maar eens overwegen om weer een 'normale' wekker aan te schaffen. Het feit dat je je telefoon dichtbij hebt als je slaapt, kan heel wat met je slaapritme doen. En niet op een positieve manier...

Dit doet de straling van je telefoon met je slaapritme

Apparaten die blauw licht afgeven zijn sowieso al niet goed voor je slaap en de melatonine-productie van je lichaam. Het wordt dan ook niet voor niets aangeraden om zo min mogelijk op je telefoon te zitten vlak voordat je gaat slapen. Maar dat is niet het enige wat je telefoon met je doet. Deze holy grail geeft namelijk ook een bepaalde straling af die op verschillende vlakken in je lichaam een grote impact kunnen hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld processen van onze biologische klok, ons hartritme, hormoonhuishouding en hersenactiviteit zomaar verstoord worden. Verder komen nachtmerries, vaak wakker worden tijdens het slapen of zelfs slapeloosheid ook vaker voor. Uiteindelijk wordt je slaapritme dus volledig verstoord.

Werkt de night mode? 

Om 's avonds minder blue light in je ogen te krijgen, hebben veel telefoons een nachtmodus, die op een bepaald tijdstip de kleur van een telefoon verandert. Heel handig, maar dat neemt nog niet weg dat de straling nog steeds actief is (en ook zal blijven). De nachtmodus helpt dus wel voor je ogen in de avond, maar het is uiteindelijk nog beter om eigenlijk gewoon een 'normale' wekker te kopen en je telefoon 's nachts ver bij je weg te houden. Zo fix je je slaapritme gegarandeerd. Op korte termijn zul je er misschien nog niet veel van merken, maar op de lange termijn zul je ons dankbaar zijn.