Met deze tips word je geen opdringerige ouder

Kinderen door Jennifer

Ouders willen het beste voor hun kind. De beste opleidingen en beste baan. Alleen, je kind zelf wil ook dingen. Soms is dat niet wat jij als ouder wil.

Dan wordt de kans groter, dat je gaat pushen en dat wil je eigenlijk niet. Gelukkig kun je jezelf hierin tegenhouden. Neem deze tips aan en word zo hopelijk geen opdringerige ouder!

Lees ook: Nóg een reden om geen strenge ouder te worden

1. Geef altijd opbouwende kritiek

Het is goed om als ouder af en toe kritisch te zijn naar je kind. Geef wel altijd opbouwende kritiek. Dat heeft veel meer effect. Overigens is het meer dan logisch, dat je kind niet blij wordt van je kritiek. Al is het voor jou waarschijnlijk ook niet makkelijk om kritisch te zijn. Vertel dit duidelijk en ook dat je het belangrijk vindt om de kritiek te geven. Wees trouwens niet té kritisch naar je kind. Daardoor kunnen ze op latere leeftijd namelijk bijvoorbeeld meer moeite krijgen met zelfvertrouwen kweken.

2. Negeer dingen niet

Mensen kunnen het niet altijd perfect doen, ook jouw kind faalt weleens voor een toets. Negeer dit soort slechte resultaten niet, wanneer het gebeurt. Misschien ben je bang voor de reactie van je kind, maar uit gerust je zorgen over zijn/haar prestaties. Zoek gewoon even naar een goed moment om erover te praten. Niets zeggen is namelijk altijd verkeerd.

3. Je kind heeft (waarschijnlijk) andere dromen dan jij

Soms projecteren ouders hun eigen dromen en doelen op hun kind. Dit gebeurt dan vaak onbewust. Hierdoor leg je soms onbewust veel druk op je kind, die (waarschijnlijk) hele andere dromen heeft dan jij. Ah! Laat je kind zelf zijn/haar dromen kiezen en wees niet zo'n opdringerige ouder. Laat je kind doen wat hij/zij wil in het leven en begeleid je kind daarin.

4. Luister als ouder altijd naar behoeften van je kind

Je kind heeft nou eenmaal een eigen leven. Natuurlijk ben jij momenteel nog degene, die verantwoordelijk is voor hem/haar. Toch betekent dit niet, dat je kind niet mag doen wat ‘ie wil. Luister daarom altijd naar de behoeften van je kind. Als je niet goed luistert naar wat je kind wil, maak je je kind misschien ongelukkig en onzeker. Je kind heeft nou eenmaal bepaalde interesses.

5. Communicatie is heel belangrijk

Wanneer je een gesprek houdt met je kind, communiceer dan echt goed met elkaar. Reflecteer ook op de gesprekken met je kind en probeer echt te begrijpen, wat je kind bedoelt. Vooral bij een wat moeilijker gesprek is dit heel goed. Zo laat je zien dat je echt geeft om je kind. Je wil zeker weten dat je hem/haar begrijpt.

6. Wees niet onrealistisch

Natuurlijk mag je bepaalde verwachtingen hebben voor je kind, maar houd het wel realistisch. Wees niet onrealistisch in de ambities en doelen voor je kind. Een opdringerige ouder kan hierin nog weleens pushen. Alleen, wat als je kind het eigenlijk niet kan? Of misschien heeft 'ie heel andere dromen? Zoals gezegd zijn jouw dromen namelijk niet altijd hetzelfde als die van je kind.

7. Laat zien dat je klaarstaat voor je kind

Tot slot wil je laten zien dat je klaarstaat voor je kind. Zorg dat je kind weet, dat je er bent voor hem/haar. Je staat hoe dan ook aan de kant van je kind.

Lees ook: 6 dingen die kersverse ouders niet kunnen laten