Dit zijn de beste tijden om te slapen als je fris en fruitig wakker wil worden

Vrije tijd door Zita

Genoeg slaap is voor iedereen erg belangrijk. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je productiever bent en minder stress ervaar gedurende de dag. De één lukt het beter om in slaap te vallen dan de ander. Het tijdstip waarop je in slaap valt en hoe laat je opstaat is van invloed op hoe fris en fruit je wakker wordt. Wij vertellen je op welk tijdstip je het beste in slaap valt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Wanneer je lang (veel uren) slaapt, betekent dat niet direct dat je ook meer uitgerust wakker wordt. Soms voel je je juist nog meer moe in de ochtend als je té lang slaapt. Je wordt hierdoor suf en humeurig wakker en dat wil je niet. Een goede nachtrust is meer dan op tijd naar bed gaan. Het beste is om goed naar je lichaam te luisteren, want je lichaam heeft een natuurlijk ritme van slapen en opstaan. Je kijkt naar hoe laat jouw ‘natuurlijke wekker’ afgaat en baseert daarop hoe laat je naar bed gaat.

Slaap calculator

Een slaapritme calculator werkt met tijdsloten van 90 minuten. Deze calculator werkt met een principe dat ieder mens zo’n vijf à zes keer een cyclus van 90 minuten slaapt. Daarnaast duurt het voor een mens gemiddeld 14 minuten voor die in slaap valt. Ook zorgt wakker worden tijdens zo’n cyclus dat je meer moe en humeurig wakker wordt. Aan de hand van de calculator laten we zien hoe laat je naar bed gaat, afhankelijk van hoe laat je opstaat.

Als je op 07:00 in de ochtend opstaat..

Wanneer je om 07:00 opstaat in de ochtend, ga je om 21:46 of om 23:16 naar bed. Wanneer je deze tijden niet redt, ga je om 00:46 of 02:16 naar bed.

Als je om 08:00 in de ochtend opstaat..

Sta je in de ochtend om 08:00 op? Dan zijn de beste tijden om te slapen 22:46, 00:16, 01:46 of 03:16 de beste tijden om te slapen.

Als je om 06:00 in de ochtend opstaat..

Je moet om 08:46, 22:15 of om 23:46 naar bed voor een goede nachtrust. Als je het later maakt, is 01:16 de beste tijd om naar bed te gaan.

Probeer één van deze tijden naar bed te gaan en wordt vol energie wakker de volgende ochtend. Probeer de calculator hier om te zien hoe laat jij naar bed moet om fris en fruitig wakker te worden.