Emigreren? Deze zaken moet je regelen voordat je vertrekt

Reizen door Mozhda

Spanje, Japan of de Verenigde Staten? Veel van ons verlangen ernaar om in het buitenland te wonen. Wil je ook de stap nemen om te emigreren? Als je langer dan acht maanden in één jaar uit Nederland bent, moet je je uitschrijven. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat erbij komt kijken. Om de droom van emigratie waar te maken staat een lang proces op je te wachten. Believe us: je moet veel afhandelen!

Werk

Vooral in landen buiten de EU is het goed om een werkvergunning aan te vragen. Kijk eventueel of je in het buitenland kan wonen terwijl je voor je Nederlands bedrijf werkt. Wil je toch een nieuwe baan? Neem dan ontslag en vind van tevoren een baan in je nieuwe home town. Mind you: het opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Zorg er daarom voor om één maand van tevoren ontslag te nemen.

Huis en inboedel

Je huis verkoop je, ofcourse. Maar stel jezelf de vraag: wat wil ik met deze spullen doen? Je kunt je spullen natuurlijk online verkopen zoals op Marktplaats, Facebook Marketplace of Vinted. Of je geeft het aan een goed doel. Wil je je spullen niet verkopen? Dan is daar een oplossing voor. Volgens de website Scanmovers is het binnen Europa vaak mogelijk om spullen door middel van een verhuiswagen over de weg te vervoeren. Wil je naar een ander continent verhuizen? Dan is luchtvervoer of scheepvervoer een betere optie.

Nieuwe paspoort

A must do: een nieuw paspoort aanvragen als je oude niet al te lang meer geldig is. Dit is veel handiger dan het na je emigratie te regelen. Don’t do: je paspoort laten verlopen als je al geëmigreerd bent of je paspoort wisselen voor eentje van je nieuwe land. Zo verlies je je Nederlandse nationaliteit. Je wil niet dat dit gebeurt!

Documenten

Vraag de documenten die je nodig hebt van tevoren aan. Veel documenten, zoals een uittreksel, zijn maar drie maanden geldig. Daarna moet je weer een nieuwe aanvragen.

Bankrekening

Bij het emigreren kun je je bankrekening houden. Het is handig om een betrouwbaar persoon – zoals je moeder of vader – te machtigen om ook jouw bankrekening te mogen beheren. Dit is handig: als je een nieuwe pas nodig hebt hoef niet terug naar Nederland te vliegen.

Zorgverzekering

Je kunt niet zomaar je zorgverzekering opzeggen als je je uit wil schrijven uit Nederland. Na het uitschrijven hoef je geen zorgverzekering meer te betalen. Het is verstandig om je verzekering een paar maanden voor vertrek stop te zetten. Hier moet je een formulier voor invullen. Aan de hand daarvan bepaalt je zorgverzekeraar of je je verzekering kunt opzeggen. Vergeet ook niet je andere abonnementen, zoals je telefoonabonnement, te beëindigen!

Belastingdienst

Voorkom boetes door je belastingzaken goed te fixen. Je uitschrijving bepaalt of je belasting moet betalen. Je betaalt geen belasting als je je uitschrijft. Schrijf je je niet uit en werk je in een nieuw land? Maak je belasting in één land in orde en zorg dat je daar belasting betaalt. Registreer je nieuwe adres bij de Belastingdienst om post te ontvangen.

Diploma legaliseren

Dit doe je bij DUO in Groningen of Rotterdam. Daarna ga je naar een rechtbank of Consulair Dienstencentrum. Volgens DUO maken zij de legalisatie definitief. Dit geldt echter alleen als je naar een niet-apostilleland gaat. Een apostilleland is een land dat je documenten legaliseert met een stempel of sticker: een apostille. Hiermee heb je bewijs dat je handteking op het document echt is. Ga je wel naar een apostilleland? Dan moet je naar de rechtbank.

Pensioen

Waar wil je wonen en wat ga je daar doen? Deze factoren spelen een rol in hoe je je pensioen regelt. Een voorbeeld: je kunt in je nieuwe land – met je pensioen uit Nederland – opnieuw pensioen opbouwen. Je AOW wordt wel elk jaar verminderd. Het land waar je naar emigreert doet er ook aan toe: je kunt niet in elk land pensioen opbouwen zoals in Nederland.

Huisarts en tandarts

Schrijf jezelf voor vertrek uit bij de huisarts en je tandarts. Het is ook handig om je medisch dossier bij de huisarts op te vragen, zodat je deze mee kunt nemen.

Auto

Het beste wat je kunt doen is voor altijd afscheid nemen van je auto. Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk aan verkoop via een dealer, via Marktplaats of aan een familielid.

Adreswijziging doorgeven

Ideaal om te doen om geen post meer uit Nederland te ontvangen: je adreswijziging doorgeven. Ook handig als je wél post uit Nederland wil krijgen.