Tips om geld te besparen vóór de (dure) feestdagen beginnen

Vrije tijd door Zita

De feestdagen zijn één van de leukste dagen uit het hele jaar. Iedereen komt samen, alles is sfeervol, we genieten van lekker eten en geven elkaar cadeaus. Ondanks dat het allemaal zo fijn is, zijn de maanden van de feestdagen ook meteen de duurste maanden van het jaar. Aan boodschappen en cadeaus geven we geld uit, waardoor onze portemonnee langzaam steeds leger wordt. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waardoor je geld bespaard voor de dure feestdagen beginnen.

Maak lijstjes

Een handige tip om geld te besparen voor de feestdagen is om lijstjes te maken voor de spullen die je moet kopen. Niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor cadeaus. Veel supermarkten en (online) winkels spelen in op de dure feestdagen en maken hun producten ook duurder. Koop daarom ruim van tevoren bijvoorbeeld houdbare producten, zoals drank of snacks, die je gebruikt tijdens de feestdagen. Maak lijstjes van wat je nodig hebt, zodat je geen onnodige spullen koopt. Vraag ook aan je familie en vrienden op tijd wat zij graag als kerstcadeautje willen. Zo koop je dit cadeau ook op tijd en bespaar je geld.

Bespaar op energie

Het is in de koude wintermaanden verleidelijk om de verwarming op standje loeien te zetten. Toch is dit niet al te goed voor onze portemonnee. Trek daarom wat vaker een dikke trui en sokken aan en en bespaar op andere manieren energie. Zo voorkom je een torenhoge rekening na de feestdagen.

Tweedehands versiering

Tijdens de feestdagen versiering we graag ons huis om in de feeststemming te komen. Deze versiering is tijdens de feestdagen vaak het meest duur. Een goed alternatief is om de versiering tweedehands te kopen. Zo ligt er in de kringloop vaak veel versiering die nog heel goed is voor een klein prijsje. Kerstballen die de één niks meer vindt, vind jij misschien geweldig. Neem hier dus zeker een kijkje om geld te besparen.

Laat luxe links liggen

Omdat november en december dure maanden zijn, is het verstandig om de luxe dingen waar je gebruik van maakt even links te laten liggen. Schaf het koffietje dat je iedere ochtend op station haalt af en bestel minder eten. Zo bespaar je geld en houd je aan het eind van het jaar toch wat over.

Draag hetzelfde als vorig jaar

We denken nu al na over wat we aan moeten tijdens kerst en oud en nieuw. Een nieuwe outfit scoren voor de feestdagen is dan ook heel leuk, maar je portemonnee vindt het minder leuk. Draag daarom iets wat je al in je kast hebt hangen of wat je een jaar geleden droeg tijdens de feestdagen. Niemand valt dit op, maar je bespaart hier wel geld mee.