Vind jij regen lekker ruiken? Dit is waarom

Vrije tijd door Chloe

Sommigen mensen vinden benzine lekker ruiken of gaan lekker op de geur van mest, maar ook regen heeft een geur waar veel mensen blij van worden. Vind jij dit nou ook en ben je nieuwsgierig waarom? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Dit is waarom je op mannen met een baard valt

Petrichor

Petri-hoe? Petrichor is de benaming van het zogeheten natuurverschijnsel. Wanneer de temperaturen hoog liggen en de eerste regendruppels vallen komt er een heerlijke geur vrij. Dit gebeurt wanneer de regen met bepaalde stoffen wordt gemengd. Deze stoffen komen alleen vrij in een droge periode, wanneer de planten de groei van zaden en jongen planten willen vertragen. Deze geur ruik je het meest na een langere droge periode. Vandaar dus ook dat deze geur zomers veel vaker voorkomt. 

Waarom het lekker ruikt

Hoewel we meestal niet al te blij worden van een fikse regenbui, roept de geur daarentegen vaak wel positieve emoties op. Vandaar dat we het ook zo lekker vinden ruiken. Geur en emoties zijn aan elkaar gekoppeld. Bedenk maar eens welke geuren er bij jou nog meer herinneringen boven halen. Bij de regen na een flinke periode van hitte waarbij je bij iedere beweging een liter zweet produceert, is een regenbui erg verfrissend. Vandaar dus dat we deze geur associëren met iets positiefs.

Lees ook: Slaap jij nog met een knuffel? Dat is hartstikke gezond