Al lang samen met je partner? Zó houden jullie je relatie levendig

Relaties door Juliët

In sprookjes leven verliefde stelletjes vaak nog lang en gelukkig. Helaas is dat een te rooskleurig beeld van de liefde. We staren ons blind op het ‘perfecte’ plaatje en daardoor kan een relatie voor je gevoel minder levendig worden. Herkenbaar? Zo zorgen jullie voor die blijvende sparkle!

 

Vertrouwen hebben

In elke relatie is vertrouwen belangrijk en vooral ook de basis. Het is niet mogelijk om een relatie op te bouwen als je geen vertrouwen in elkaar hebt. Misschien vind je het lastig om iemand echt blindelings te vertrouwen, bijvoorbeeld omdat je vertrouwen in een vorige relatie is geschaad. Dit kan zelfs leiden tot een bepaalde bindingsangst. Als je al een relatie instapt zonder vertrouwen, dan kan je er beter mee stoppen. Je wilt namelijk zelf ook dat je partner jou vertrouwt. Als je aan een relatie wilt beginnen, dan kan je het beste met een schone lei beginnen. Vertrouwen begint bij het kennen van je partner. Wie is je partner, wat kan hij of zij allemaal en wat heeft hij of zij te bieden?

via GIPHY
 

Intiem zijn

Intimiteit wordt vaak verward met seksualiteit. Uit intimiteit kan seksualiteit ontstaan. Op verschillende manieren kan je je liefde uiten naar je partner. Het is eigenlijk een soort taal die we spreken. Het is vooral belangrijk dat je nagaat of jullie er beiden van bewust zijn op welke manier jullie je liefde naar elkaar willen tonen. Je partner kan namelijk een hele andere behoefte hebben dan jij. Is dat bijvoorbeeld door lichamelijk contact of juist door samen dingen te ondernemen? Bij fysieke intimiteit kan je denken aan knuffelen, elkaar vasthouden of seksueel actief zijn. Praat er vooral samen over. Communication is key! Communiceren met elkaar valt onder intellectuele intimiteit, hierbij krijg je het gevoel van verwantschap door goede gesprekken of discussies. Verdere sociale intimiteit of emotionele intimiteit zijn varianten waar je behoefte aan kan hebben. Door op de hoogte te zijn van elkaars behoeften, kan je als persoon, maar ook als stel groeien.

 

via GIPHY

Je kwetsbaar opstellen

via GIPHY
 

Willen investeren

Zoals je een vriendschap opbouwt, bouw je ook een relatie met je partner op. Het kost alleen wel tijd en aandacht. Je moet bereid zijn om aan je relatie te willen werken. Het is niet de bedoeling dat jij aan een dood paard trekt of andersom. In een relatie moet het van beide kanten komen en niet dat de ene persoon 70% geeft en de ander 30%. Onbewust houden we bij hoeveel de ander investeert binnen de relatie. Wanneer je merkt dat je meer geeft dan ontvangt, levert dat frustraties op.

Investeren in je relatie doe je door tijd vrij te maken voor elkaar, maar daar horen ook de interacties bij. Ga samen activiteiten doen door bijvoorbeeld te reizen, te koken of te wandelen. Als je een keer toe bent aan wat anders, kijk eens naar wat jullie samen nog nooit hebben gedaan. Maak er een spannend avontuur van. Niet alleen de activiteit is belangrijk, maar ook vooral de communicatie tussen jou en je lover. Je vergroot de band met elkaar door goed met elkaar te kunnen praten over dingen. Een stukje aandacht kan soms in hele kleine dingen zitten. Neem bijvoorbeeld bij het avondeten even de tijd om elkaars dag te bespreken. Zo neem je de tijd om in elkaar te investeren en leef je niet langs elkaar heen. 

 

via GIPHY
 

Het beste bij elkaar naar boven brengen

Vriendinnen en vrienden halen bepaalde kanten bij je naar voren, maar ook je partner. Welke kanten haalt jouw partner het meest naar voren bij jou? Denk daar maar eens goed over na. In een relatie is het belangrijk dat je je lover aanvult. Haal het beste in hem of haar naar boven. In een relatie leer je bijvoorbeeld heel veel van elkaar, maar ook van jezelf. Je deelt ervaringen en kennis met elkaar, waardoor je een hele ander kijk op bepaalde dingen krijgt. Wanneer je je even niet lekker voelt, is lachen het beste medicijn dat er bestaat. Humor is erg belangrijk, want als je samen kan lachen merk je ook dat je jezelf een stuk sneller ontspannen voelt. Helaas is het leven niet altijd even rooskleurig. Wanneer je in een zware tijd zit, moet je vooral steun bij elkaar zoeken. Elkaar helpen zorgt ervoor dat je sneller eroverheen kan komen. You are strong together!

via GIPHY
 

Groeien naar elkaar

Persoonlijke groei hoeft geen blokkade te zijn voor je relatie. Het is juist erg belangrijk. Een goede relatie stimuleert juist de persoonlijke groei. Misschien ben je erg bang dat jullie beiden in een andere richting groeien, maar dat moet je vooral niet zijn. Verandering hoort er nu eenmaal bij. Stel jouw partner groeit niet door, dan gaat dat op een gegeven moment ook vervelen. Dat geldt ook voor andersom. Om aantrekkelijk te blijven voor elkaar, moet je ruimte geven voor elkaars ontwikkeling. Zo kunnen jullie nog hechter naar elkaar toegroeien. Geef elkaar de verantwoordelijkheid om het beste uit jezelf en uit je leven te halen. Blijf lekker groeien!

 

via GIPHY

Samen opbouwen

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Een proces waarbij veel tijd, aandacht en liefde voor nodig is. Ieder mens, maar ook iedere relatie is weer anders. Een goede relatie begint bij jezelf. Weet wie je bent, wat je graag wil en wat je van de ander nodig hebt. Een van de geheimen binnen een relatie is dankbaarheid. Spreek aan elkaar uit hoe dankbaar je bent voor elkaar. Dit geeft je relatie een extra boost.

Wees vooral realistisch naar elkaar. Dit is misschien minder romantisch, maar het is wel belangrijk. Gooi niet na een ruzie gelijk de handdoek in de ring, want niet alles is altijd rozengeur en maneschijn. Zoek samen met je partner uit wat voor jullie wel en niet werkt. Iedereen heeft eigen dromen en wensen. Deze spelen een belangrijke rol als je samen wat wilt opbouwen voor in de toekomst. Vraag je vooral al of jullie elkaar niet belemmeren in bepaalde dingen. Als er namelijk geen ruimte is om aan bepaalde dromen te werken, kan de passie binnen de relatie minder worden. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

 

via GIPHY