Protesten in Iran: Mahsa Amini (22) kwam om na “slag op haar hoofd van zedenpolitie”

Lifestyle door Elsemieke

Sinds de heftige situatie in Iran waarbij de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam nadat ze was opgepakt door de religieuze politie in Iran, scheren mannen en vrouwen massaal hun hoofd kaal. Op dit moment is er geen internet in Iran waardoor er ook geen informatie naar buiten komt, maar we praten je bij over de situatie in Iran. 

De situatie in Iran: "Masha Amini doodgeslagen door de politie"

In 1981 kwam Iran in een Islamitische revolutie terecht en sindsdien is de wet gebaseerd op een eigen interpretatie van de Sharia-wet. Deze interpretatie maakt het voor vrouwen verplicht om de hijab te dragen en zich niet te bloot te kleden. De moraalpolitie 'Gasht-e Ershad' handhaaft hier op en ze mogen ook boetes uitdelen. Daarnaast hebben ze de macht om Iraanse burgers op te pakken. De 22-jarige Mahsa Amini werd zodanig mishandeld door deze religieuze politie, dat ze na haar arrestatie overleed. Ze was gearresteerd omdat ze de islamitische kledingvoorschriften niet op de juiste manier volgde. Volgens haar neef uit Irak werd ze geslagen, terwijl ze werd vervoerd naar een detentiecentrum. Ze raakte in coma en overleed drie dagen later aan haar verwondingen. Mahsa zou volgens haar moeder en neef met een wapenstok op haar hoofd zijn geslagen en vervolgens tegen een van de voertuigen gegooid. Volgens de politie waren hartproblemen de oorzaak van Masha Amini's dood, maar haar familie zegt dat ze gezond was en dat een hartaandoening onmogelijk is.

60 demonstranten vermoord 

Op dit moment worden mensen in Iran vaker mishandeld en opgelosten vanwege hun bijdrage aan de protesten. Toch gaan vrouwen in Iran massaal de straat op. Ook verbranden ze hun sluiers, worden video’s gedeeld van mannen en vrouwen die hun hoofd kaal scheren. De politie grijpt op sommige plekken in met traangas en wapenstokken, maar ze lossen ook schoten af. In totaal zijn er al acht mensen omgekomen en een politieagent is overleden. Op straat roepen burgers "Vrouwen, leven, vrijheid". Volgens het Iraanse staatspersbureau Fars zijn al 60 mensen omgekomen door de protesten. En volgens de autoriteiten zijn ook al meer dan 1.200 mensen opgepakt. 

Geen internet

Toch zegt de politieleiding dat ze met alle kracht zullen blijven optreden tegen de mensen die in protest komen. “De vijanden van de Islamitische Republiek en bepaalde relschoppers proberen vandaag de orde en de veiligheid van de natie te verstoren, door allerlei voorwendselen te gebruiken." Vanwege de massale protesten heeft het Iraanse regime in de meeste delen van het land het internet platgelegd, waardoor veel kritische websites en socialemedianetwerken niet bereikbaar zijn in Iran.