Mannen hebben een beter richtingsgevoel dan vrouwen

Lifestyle door Anniek

"We hoeven de weg niet te vragen!" Komt deze uitspraak je bekend voor? Vriendlief roept dit standaard als jullie in de auto stappen, want hij kent de weg écht wel. Je gelooft hem nooit, maar helaas blijkt het nu echt zo te zijn...
 
Gaan jullie roadtrippen, dan neem jij een enorme landkaart mee en een goed opgeladen telefoon, want Google Maps staat de hele weg aan. Maar jouw vriend wuift al jouw voorbereidingen weg, want hij is er toch bij? En meneer weet echt wel waar jullie heengaan, want zijn richtinggevoel is feilloos. Zegt hij. Helaas voor ons vrouwen blijkt het echt zo te zijn: mannen kunnen beter navigeren.


 
Doolhof
Dat is duidelijk geworden uit een Noors onderzoek. Achttien mannen en vrouwen moesten een videospel spelen waarin ze hun poppetjes door een doolhof naar een bepaald punt moesten sturen. Onderzoekers hielden hun breinactiviteit bij tijdens het spelen en kwamen tot de conclusie dat mannen effectiever zijn als het aankomt op de weg vinden. 
 
De mannen wisten hun bestemming sneller te bereiken dan de vrouwen, doordat ze gewoon in de algemene richting van hun bestemming liepen. Vrouwen vertrouwden meer op het gebruik van herkenningspunten en deden er hierdoor een stuk langer over. Iets met dat wij dus de hele landkaart bestuderen, terwijl vriendlief de auto al heeft gestart en aan het rijden is.


 
Hersenen
Volgens de onderzoekers heeft het vooral te maken met hoe onze hersenen zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld. Mannen waren vroeger jagers en vrouwen verzamelaars, dus het is logisch dat er verschillen zijn in het gebruik van de hersenen. Maar wij vrouwen komen er niet geheel beroerd vanaf: wij zijn namelijk beter in het vinden van dingen dan onze mannelijke wederhelften. Dat is dus de reden dat we altijd om onze moeders roepen als we iets kwijt zijn. Wij zijn lekker eigenwijs en vinden de resultaten van dit onderzoek onzin. Who run the world? Girls!
 
Wie heeft er een beter richtingsgevoel: jij of je vriend?