Uitstelgedrag? Zo ga je het tegen!

Lifestyle door Anniek
Oké, oké, nu ga je écht beginnen aan dat project dat je al twee weken voor je uitschuift. Echt waar, vandaag is de dag. Dit is het moment. Nu ga je echt - hé, is er een nieuwe aflevering van je favoriete serie? Nee! Focus!
 
Uitstellen. We doen het allemaal graag. We willen niet koken, afwassen, stofzuigen, werken of huiswerk maken. We willen het gewoon écht niet. En toch moet je er op een gegeven moment aan geloven. Dan heeft het werk zich zó opgestapeld dat je er niet meer omheen kunt en dan moet je wel aan de slag. Maar het is toch veel fijner als je al het werk gewoon op tijd doet zodat je later niet hoeft te stressen? Wij helpen je om van je uitstelgedrag af te komen!


 
Maak een lijstje
Met dingen die je echt móet doen vandaag, dingen die ook morgen kunnen en dingen die helemaal geen prioriteit hebben. Streep dingen af als je ze hebt gedaan - oeh, wat een heerlijk gevoel - en schuif steeds iets door naar de eerste kolom. Op een gegeven moment is je lijst afgewerkt en heb je alles gedaan. Easy peasy!
 
Zet al je apparatuur uit 
Ja, dit is een heftige. Maar geen zorgen, je gaat het echt wel even overleven zonder je telefoon. Leg je telefoon en tablet opzij en schakel je favoriete websites even uit zodat je ongestoord kunt werken. Gooi eventueel de afstandsbediening bij de buren door de brievenbus of ga in een park zitten waar je geen wifi hebt, maar kom los van je technologie! Geloof ons, als je ineens niets anders te doen hebt dan op je telefoon en/of laptop zitten, word je ineens heel productief.
 
Zet muziek aan 
"You're the one that I want, oeh, oeh, yeah!" Er is niets dat een beetje muziek niet kan fixen. Geen zin om te poetsen of werken? Knal een beetje Grease of Mamma Mia door de speakers en je hebt er ineens helemaal zin in.
 
Beloon jezelf 
Heb je een moeilijke opdracht afgerond of tenminste tien borden afgewassen? Beloon jezelf dan met een kwartiertje ontspanning! Ga even powernappen, een maskertje op je gezicht plamuren of een rondje wandelen met je egel. Whatever floats your boat. Ga echter niet om het kwartier een pauze/beloningsmoment inlassen, want dan kom je natuurlijk nergens. En beloon jezelf niet elke keer met eten. Je bent geen hond.


 
Verander je omgeving 
Die keukentafel wordt op een gegeven moment ook zo saai, vind je niet? Ga eens ergens anders zitten. Door een verandering in je omgeving wordt je brein wakker geschud en kun je weer fris en fruitig aan de slag. Ga trouwens niet op je bed zitten, want dan is de kans groot dat je 'even' je ogen sluit om vervolgens na drie uur wakker te worden met kwijl op je gezicht en een lege laptopaccu.
 
Doe het werk samen 
Kies een studie/werkgenootje dat ook écht aan de bak moet en ga samen bikkelen. Motiveer elkaar om aan de slag te gaan en help elkaar waar nodig. Met iemand anders erbij wordt het werken veel leuker (en de pauzes ook)!
 
Just do it 
Waarschijnlijk lees je dit artikel alleen maar omdat je iets aan het uitstellen bent dat je écht, écht, écht moet doen. Dus stop nu met lezen en ga het doen! (Maar als je toch nog even wilt blijven uitstellen, raden we je dit artikel aan. Krijg je geen spijt van. Beloofd.)
 
Wat zijn jouw tips tegen uitstelgedrag?