Wat is de beste kaas voor op een tosti?

Eten door Chloe

Krokant brood, gesmolten kaas en curry of ketchup erbij. Hmm... Loopt het water jou al in de mond? Als er iets is waar we blij van worden tijdens de lunch dan is het wel een tosti. Maar ja, welke kaas maakt een tosti nou écht het lekkerst? Wij zochten het voor je uit. 

Verschillende kazen

Hoewel de een liever een plak oude kaas op een tosti doet, kiest de ander voor een lekker plakje jong. Maar ook daar zit nog van alles tussen: jong belegen, belegen, extra belegen en ga zo maar door. Maar welke kan je dan het beste nemen als je een tosti wil maken?

De beste kaas voor op een tosti

Het lekkerste aan een tosti is natuurlijk de gesmolten kaas. Wanneer het al langzaam tussen de broodjes uitvalt, dan weet je dat je goed zit. Maar ja, niet alle kazen smelten even goed. Je hebt vast wel eens gemerkt dat een tosti met oude kaas het gewoon net niet helemaal is. Het smelt nou eenmaal niet zo lekker. Dit heeft alles te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager de pH-waarde, hoe beter hij zal smelten. Het zal dan ook geen verrassing zijn, maat jonge kaas heeft een hele lage pH-waarde en is dus perfect voor op je tosti. Toch wat meer pit? Je verwacht het misschien niet, maar ook extra belegen heeft een goede pH-waarde om een lekkere tosti mee te maken.

Toch wat anders?

Jonge kaas heeft over het algemeen weinig smaak vergeleken met andere kazen. Wil je toch een kaas met een hoge pH-waarde gebruiken, maar ook een lekker smeuïge tosti? Ook dat kan. Je kan een plak oude kaas namelijk gewoon combineren met een plakje jong. En wil je een tosti met een andere kaas dan die standaard plakken die bij iedereen in de koelkast liggen? Dan zijn kazen zoals mozzarella, cheddar, manchego en gruyère ook erg geschikt om een tosti mee te maken.

De perfecte tosti

Niet alleen de kaas maakt de tosti zo lekker, maar natuurlijk ook het brood. Hoe steviger en hoe dunner het plakje brood, hoe lekkerder je tosti wordt. En hoewel dit misschien wel één van de makkelijkste lunchgerechten is om te maken, kan ook de bereiding een groot verschil maken. Oké, in een tostiapparaat zal je dit niet zo snel merken, maar als je het in een pan bereidt wel. Zorg ervoor dat je het brood goed invet met boter van tevoren. Zo wordt het niet alleen lekker knapperig, maar krijgt de tosti ook een mooie goudbruine kleur. Ook heeft een tosti uit de pan veel meer smaak door de boter.