Hoe moet je Ikea meubels verven?

Wonen door Chloe

De kans is groot dat jij ergens in huis wel een Ikea meubel of meer hebt staan. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze winkel, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Heb jij nog ergens een kast, bureau of tafel staan van de Ikea en wil je eigenlijk een andere kleur? Vervangen is niet nodig, want je kan ze namelijk gewoon zelf schilderen. 

Materiaal

De meeste Ikea meubels zijn gemaakt van gelamineerde spaanplaten. Dat zorgt ervoor dat ze zo voordelig zijn en makkelijk te monteren. Maar als je ze wilt schilderen, dan moet je wel weten wat je doet. Anders kan de verf namelijk afbladderen en dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig kunnen wij je vertellen hoe je dit wel het beste kunt aanpakken.

Demonteren

Wanneer je je Ikea meubel wilt verven dan ben je misschien geneigd hem eerst helemaal te demonteren. Maar is dit wel echt nodig? Dat ligt er een beetje aan wat je wilt. Als je het meubel in meerdere kleuren wilt verven is het wel zo handig. Anders zouden we zeggen, lekker laten. De meubels van de Ikea zijn namelijk gemaakt om maar één keer in elkaar te zetten. Zo heb je dus extra kans op beschadiging van het meubel. Ook kan het behoorlijk lang duren voor de verf droog is en dan is het toch handiger dat het meubel gewoon blijft staan zoals het is. Daarbij scheelt het je ook behoorlijk wat verf en tijd door het niet te demonteren. Het enige nadeel is dat sommige hoeken wat moeilijker te bereiken zijn, maar hier kan je rekening mee houden bij de aanschaf van je kwasten. Wel is het handig om kleine onderdelen te demonteren die je niet geschilderd wilt hebben zoals handgrepen of deurkoppen.

Wat heb je nodig om je Ikea meubel te verven?

Over het algemeen heb je niet zo veel nodig voor het verven van je meubel. Hieronder vind je een handig lijstje waarmee je naar de bouwmarkt kan om spullen in te slaan.

  • Primer voor laminaat meubels
  • Verf
  • Schuurpapier
  • Vaatdoek
  • Verfroller
  • Kast
  • Verfbak

Het meubel schoonmaken en schuren

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk het meubel eerst goed schoon te maken. Dit kan je gewoon doen met een vaatdoekje en een sopje. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is, want dan kan het doorweken. Na het schoonmaken droog je het meubel goed en kan je beginnen met schuren. Hierdoor kan de primer goed intrekken.

Primer aanbrengen

Na het schuren maak je het meubel stofvrij met een droge doek en een stofzuiger. Hierna kan je de eerste laag primer aanbrengen met een kwast. Nadat deze laag goed gedroogd is, schuur je het meubel nog een keer op. Maak hem weer stofvrij en breng dan de tweede laag aan. Zorg ervoor dat deze laag echt goed droog is. Dit kan zomaar een paar dagen duren, dus je hebt wel wat geduld nodig.

Ikea meubel verven

Nu je al het voorbereidende werk hebt gedaan mag je dan eindelijk echt beginnen. Schuur het meubel nog een laatste keer op en verwijder het stof. Nu mag je dan echt gaan verven. Gebruik voor grotere oppervlakken een verfroller en voor de kleine hoekjes een kwast. Wanneer je het meubel volledig geverfd hebt laat je het zo’n 48 uur drogen. Hierna kan je een tweede laag aanbrengen indien nodig.