Dit verandert er nu de Britse Queen Elizabeth II (96) is overleden

Celebs door Elsemieke

De Britse koningin Elizabeth (96) is op 8 september 2022 overleden in Schotland. Wat gebeurt er nu de Britse Queen gestorven is? Wie wordt haar troonopvolger? En hoe zit het met haar begrafenis?

Dit gebeurt er nu Koningin Elizabeth gestorven is

Koningin Elizabeth (96) is overleden, 'London Bridge is Down', oftewel het codewoord voor de start van een jarenlang voorbereid plan dat precies voorschrijft wat er moet gebeuren. Van begrafenis, de rouwperiode en een troonopvolging. Haar oudste zoon Charles was al bij de koningin thuis en in zijn bijzijn is de Britse koningin Elizabeth op 8 september 2022 vredig overleden op het Schotse kasteel Balmoral. De koningin deed het de afgelopen maanden vanwege haar broze gezondheid al rustiger aan en meerdere afspraken blies ze op advies van haar dokter af, maar nu is ze daadwerkelijk overleden. Wat gebeurt er nu koningin Elizabeth er niet meer is? Wie wordt haar troonopvolger?

Wie is de troonopvolger van Koningin Elizabeth?

Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en zou haar jubileum later dit jaar groots vieren. Ze werd op 6 februari 1952 koningin, als haar vader George op 57-jarige leeftijd overlijdt. Op dat moment is ze al getrouwd met Philip, die in april 2021 is overleden. Het klinkt best cru, maar prins Charles moet direct aan de slag nu zijn moeder is overleden. Hij is als haar zoon namelijk de troonopvolger van Koningin Elizabeth. Hij en zijn vrouw Camilla blijven na het overlijden van koningin Elizabeth II nog een nachtje op Balmoral Castle en keren daarna terug naar Londen. Ook wordt Buckingham Palace voorbereid op zijn komst en worden de uitnodigingen voor zijn inhuldiging als koning klaargemaakt. De troonopvolger heeft ook zo snel mogelijk een ontmoeting met premier Truss. Dat wordt dan de operatie 'London Bridge Down' genoemd. Prins Charles wordt naar alle waarschijnlijkheid snel tot koning gekroond. Hij moet zich dan gelijk voorbereiden op zijn tour langs Schotland, Wales en Noord-Ierland. Daar gaat hij dan kennismaken met het volk en zich voorstelt als de nieuwe vorst. 

Begrafenis van Queen Elizabeth

Omdat de koningin niet in London is overleden, maar op haar vakantieadres in het Schotse Balmoral, wordt zij opgebaard in een paleis in Edinburgh: het Holyroodhouse. Nu de koning van Engeland overleden is moet er ook een begrafenis geregeld worden. Het lichaam van Elizabeth zal twee dagen na haar overlijden naar de troonkamer in Buckingham Palace worden gereden. Opvallend is dat een groot deel van haar personeel zijn baan zal verliezen. De troonopvolger van Queen Elizabeth - prins Charles - zal namelijk zijn eigen personeel meenemen naar Buckingham Palace. Van de zesde tot negende dag na haar overlijden ligt de koningin opgebaard in het Palace of Westminster, waar het publiek afscheid van haar kan nemen. De staatsbegrafenis vindt tien dagen na haar overlijden plaats in Westminster Abbey. Elizabeth wordt begraven in de King George VI Memorial Chapel, net als haar echtgenoot Philip in april 2021.

Sociale media over overlijden Queen Elizabeth

De sociale media van het Koninklijk Huis is inmiddels op zwart gegaan, wat inhoudt dat de foto's alleen nog in zwartwit te zien zijn. Daarnaast krijgen alle overheidssites een zwarte rouwrand vanwege het overlijden van Hare Majesteit. Bij Buckingham Palace hing een in rouwkleding gestoken lakei een overlijdensbericht op dat ook op de website van het Koninklijk Huis te zien is. Tien minuten na de bekendmaking van het overlijden gingen vlaggen op openbare gebouwen halfstok.

The Crown: hoe zit het met de mogelijke ‘affaire’ van Queen Elizabeth in seizoen 3?