Crunches of sit-ups: welke kun je het beste doen?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Crunches en sit-ups zijn twee oefeningen die je mensen in de sportschool vast al vaak genoeg hebt zien doen. Ze zijn allebei bedoeld om je buikspieren te trainen en lijken best veel op elkaar. Toch zijn de twee oefeningen anders. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en welke kun je het beste doen?

Lees ook: Geen zin in spierpijn na het sporten? Zo kun je het voorkomen

Sit-ups

De sit-up is een bekende oefening. Je voert hem uit door op je rug te gaan liggen met je knieën gebogen en met je handen achter je hoofd. Vervolgens gebruik je jouw buikspieren om je bovenlichaam naar je knieën te brengen.

De sit-up heeft verschillende voordelen. Het verbetert de kracht in je core. Hierbij gaat het om spieren in je rug, buik, billen en heupen. Deze heb je nodig tijdens taken die je iedere dag uitvoert, zoals je bed uitkomen. Verder helpt het doen van deze oefening bij het meer zichtbaar maken van je buikspieren, ofwel een sixpack. 

Crunches

Een crunch lijkt op een sit-up, maar is toch anders. Bij een sit-up ga je van met je rug op de grond, naar volledig rechtop zitten. Bij een crunch lig je eerst op je rug met je knieën gebogen. Vervolgens til je enkel je schouders van de grond. Je onderrug blijft constant de vloer aanraken. Alleen je borst beweegt dus tijdens deze oefening. Waar jij jouw handen houdt tijdens deze oefening is aan jou. Je kunt ze achter je hoofd houden zoals bij een sit-up, of ze recht voor je lichaam uitstrekken.

Het voordeel van crunches is dat je constant je core aanspant. Daarnaast is de oefening erg simpel, en dus een goede keuze voor beginners. In tegenstelling tot de sit-up, belast je met crunches niet je ruggengraat, wat voor sommigen voor blessures kan zorgen. Verder is deze oefening goed voor het trainen van je buikspieren en kun je er meer spier definitie van krijgen op deze plek.

via GIPHY

Welke oefening is beter?

Tot nu toe lijkt het alsof deze twee oefeningen erg overeen komen als je kijkt naar de voordelen. Toch is dit niet volledig waar. Crunches krijgen de voorkeur voor de oefening die je het best kunt doen. Crunches leggen namelijk minder druk op je rug. Wanneer je een sit-up niet goed uitvoert, kan dit leiden tot schade aan je rug. Daarnaast heb je bij een sit-up vaak hulp nodig van iemand anders om je voeten aan de grond te houden, een crunch kun je volledig zelfstandig uitvoeren. Deze simpele oefening is daarom perfect voor beginnende sporters.

Daarnaast blijken crunches effectiever te zijn voor je buikspieren dan sit-ups. Je focust je met crunches namelijk alleen op deze spieren. Bij sit-ups gebruik je bijvoorbeeld ook je heupen en je nekspieren. Als jij je graag alleen op je buik wil focussen, is de crunch de betere optie.

Lees ook: Zo krijg je mooie dikke billen (+ work-outs!)