Een tegenslag op werk of school? Zo ga je hier het beste mee om

Werk & studie door Maya Luz

Die ene promotie niet krijgen, een belangrijke opdracht moeten herkansen of niet aangenomen worden, het is allemaal ontzettend balen. Dit soort tegenslagen in je carrière of school kunnen ontzettend moeilijk zijn om mee om te gaan. Ze kunnen je zelfvertrouwen een flinke klap geven en daardoor je productiviteit negatief beïnvloeden. Toch zijn dit soort momenten onvermijdelijk, het overkomt ons allemaal weleens. Zo ga je er het beste mee om.

Lees ook: Vermijd deze cv faux pas om jouw droombaan te scoren

Voel je emoties

Voordat je over een pijnlijke ervaring heen kan komen, moet je eerst jezelf de kans geven om de teleurstelling te voelen. Hier is helemaal niks mis mee. Neem de tijd voor jezelf om het te laten bezinken. Schrijf je gevoelens van je af of praat erover met iemand die buiten de situatie staat. Als je direct actie onderneemt terwijl je nog boos of verdrietig bent, zul je sneller dingen doen of zeggen uit emotie, wat niet echt helpt. Haal dus even diep adem, voel hoe je je voelt, en ga daarna verder.

Leer ervan

Als je eenmaal een beetje bent bijgekomen, kun je stappen zetten om te leren van de ervaring. Neem bijvoorbeeld de tijd om bij de baas of docent om feedback te vragen. Wat ging er mis? Hierdoor kun je in de toekomst soortgelijke tegenslagen voorkomen. Tegenslagen zijn nodig om te groeien als persoon, het is een kwestie van vallen en opstaan. Neem de feedback dus goed in je op en gebruik dit in de toekomst. Uiteindelijk zul je begrijpen en waarderen dat je er beter van bent geworden.

Vat het niet persoonlijk op

In bijna alle situaties op de werkvloer of op school, ligt het niet aan jou als persoon. Het komt hoogstwaarschijnlijk niet doordat je baas of docent jou geen aardig mens vindt. Zie het daarom ook niet als persoonlijke belediging. Als je namelijk wel op die manier denkt, word je er onzeker van. Zelfverzekerdheid is juist de sleutel tot succes in je professionele leven. Zie het als een teken dat jij ruimte hebt voor verbetering en ga met dat idee verder. Duidelijkheid hebben over de reden voor de tegenslag kan ook helpen met deze mindset uitzetten. Als je precies weet wat er fout is gegaan, kun je niet vast komen te zitten in negatieve gedachten over jezelf. 

Vergelijk jezelf niet met anderen

Zeker wanneer iemand wel slaagt en jij niet, is het makkelijk om in een patroon te vallen waarin je jezelf vergelijkt met de ander. Waarom zij wel en ik niet? Het is erg logisch dat je op die manier denkt, zeker als iemand anders gekozen wordt voor een baan die jij bijvoorbeeld wilde. Probeer ook dit te zien als een leerervaring. Die andere persoon heeft vaardigheden die bij jou misschien ontbreken. Des te meer reden om daaraan te werken. Zeker als het om een collega of studiegenoot gaat, is het beter om te proberen om blij voor ze te zijn, hoe lastig dat soms ook is. Jouw tijd komt! Iedereen doet dingen in zijn eigen tempo. Alles gebeurt om een reden en jij bent precies waar jij nu hoort te zijn. Dus adem diep in, en ga met geheven hoofd verder.

Lees ook: Dit is hoe jij altijd zelfverzekerd overkomt tijdens een presentatie