Spijt van de naam van je kind? Kun je het nog vervangen?

Kinderen door Sanne Michelle

Het bedenken van de naam van je kind doe je niet binnen een dag. Het is vaak één van de moeilijkste dingen tijdens de zwangerschap en het gaat gepaard met veel twijfels. Waarschijnlijk heb je weken van tevoren al een lijstjes gemaakt om een uiteindelijk winnende naam te kiezen. Je uitgerekende datum nadert en je besluit om de knoop door te hakken. Maar wat doe je bij twijfels? Is er nog een weg terug? Wij vertellen het je.

Spijt

Je kindje is geboren en de naam is definitief. Toch kan het voorkomen dat je na een tijdje toch nog je twijfels bij de naam hebt. Je krijgt spijt. Dit komt vaker voor dan je denkt, kijk maar eens naar Kylie Jenner en Travis Scott, ook zij hadden hun twijfels bij de naam van hun kindje dat ze bij de geboorte 'Wolf' noemden. Ze bedachten zich en lieten dit via Instagram weten: ‘De naam van onze zoon is niet langer Wolf. We hadden niet het gevoel dat deze naam bij hem paste.’ Uit onderzoek van Nameberry is gebleken dat ongeveer 10% van alle ouders spijt heeft van hun keuze. De ouders geven daar aan dat de druk om een perfecte, creatieve en ook nog eens unieke naam te bekenden tegenwoordig enorm hoog ligt. Een andere oorzaak is vaak dat mensen de naam verkeerd uitspreken of associëren met iets negatiefs. Het gevolg is dat ze de naam willen veranderen.

via GIPHY

Naam vervangen of wijzigen?

Je hebt toegegeven aan je twijfels en spijt en je wilt de naam van jouw spruit veranderen. Maar kan dit? En hoe gaat dat in z'n werk? Praktisch gezien is de mogelijkheid tot het veranderen van de naam van je kindje aanwezig. Mocht je het serieus overwegen, dan kun je dit het best zo snel mogelijk doen. Binnen een jaar zal het kindje namelijk nog geen onderscheid kunnen maken tussen koosnaampjes en de officiële naam. Er gelden wel de nodige regels voor het veranderen van een naam. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de rechter uiteindelijk toestemming moet geven voor de naamsverandering en dit ook moet doorvoeren. Je hebt hiervoor ook een advocaat nodig, want alleen op die manier kun je een verzoek indienen voor het laten wijzigen van de voornaam van een minderjarig kind. Mocht je dit allemaal niet zien zitten, dan kun je ook voor een iets simpeler alternatief kiezen, namelijk: geef jullie kindje een roepnaam. Een roepnaam wordt vaak niet officieel vastgelegd, maar in de praktijk wel gebruikt. Dus heet je zoontje Liam, maar wil je hem toch liever Boaz noemen? Dan kan dat!

via GIPHY

Weloverwogen keuze

Mocht je momenteel zwanger zijn en al deze stress willen voorkomen en een weloverwogen keuze willen maken, doe dan eens inspiratie op met onderstaande artikelen: 

You're welcome!

via GIPHY