Hoe kan iemand na een break-up zo snel weer verliefd worden?

Relaties door Romy

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je bent net uit elkaar en je ex heeft al snel weer iemand anders gevonden om zijn/haar liefde mee te delen. Je kan het niet uitstaan, want hoe kan hij/zij weer zó snel verliefd worden?

Snel verliefd na break-up

Sommige mensen kunnen na ongeveer 3 maanden over liefdesverdriet heen zijn, zo blijkt uit een onderzoek uit 2007 gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology. De duur en intensiteit van de relatie zijn wel belangrijke factoren als het gaat om hoelang het duurt voor iemand over het liefdesverdriet heen is. Als je bijvoorbeeld dezelfde vrienden hebt, is het lastiger dan dat je niet dezelfde vrienden hebt.

Er zit wel een verschil in iemand snel daten en echt verliefd zijn. Het is bijvoorbeeld bekend dat mensen soms een relatie aangaan om het liefdesverdriet sneller kwijt te raken. Dat wil niet zeggen dat diegene dan gelijk echt verliefd is. Dit heet een rebound.

Soms kan het heel vervelend zijn als je je ex zo snel ziet daten met iemand anders. Heeft hij/zij dan geen verdriet? Hoe kan het zijn dat hij/zij alweer opzoek is naar iemand anders terwijl jullie net uit elkaar zijn? Het kan een aantal redenen hebben dat je ex zich zo snel over het verdriet kan heen zetten:

Gevoel was al eerder weg

Het kan zijn dat je ex zich al een aantal maanden heeft kunnen voorbereiden op het ‘uitmaken’. Hij/zij was al een tijdje niet meer verliefd op je. Voor je ex is het dus makkelijker om zich erover heen te kunnen zetten. Het gevoel was immers al een tijdje weg.

Open voor relatie

Sommige mensen kunnen niet zonder een relatie. Zij zijn er niet voor gemaakt om alleen door het leven te moeten en binden zich dan ook snel aan iemand. Zij zijn echt opzoek naar liefde en staan erg open voor een nieuwe relatie.

The One

Liefde is erg mysterieus. Het kan zijn dat je ex nu de ware heeft gevonden. Dat je ex meteen verliefd is geworden, wil niet zeggen dat hij is vreemdgegaan, niet van jou heeft gehouden of jullie relatie geen betekenis heeft gehad. Het is gewoon een toevallig moment dat zij elkaar zijn tegengekomen en dat dat nét toevallig na jullie breuk is.

Dat iemand zo snel verliefd wordt op iemand anders, wil niet zeggen dat jullie relatie shitty was. Jullie passen gewoon niet bij elkaar. Het doet pijn om te zien dat de ander zo snel weer door kan gaan en jij nog niet, maar dat heeft tijd nodig. Je hebt een gevoel van afsluiting nodig en op die manier kan óók jij weer verliefd worden op iemand anders! En dat hoeft allemaal niet zo snel, als het maar goed voelt!