'Ik word er gek van dat mijn man altijd voetbal wil kijken'

Relaties door Laura

Jammer genoeg blijft het voor velen een realistisch cliché: hij kijkt voetbal en zij zit er chagrijnig naast. Wordt jouw huiskamer regelmatig gedomineerd door luid ge-oeh en ge-ah? Je bent lang niet de enige. We spraken vier vrouwen over hun haat-haatverhouding met de grootste hobby van hun man of vriend.

voetbal kijken vriend

Lees ook: Hoe ga je om met je verlatingsangst in een relatie? 

Mary-Ann (25): "De voetbalobsessie van mijn vriend is zo buitensporig dat ik wel eens op het punt heb gestaan om het uit te maken. Zo wilde hij ons 3-jarig jubileum skippen om met zijn vrienden in de kroeg voetbal te kijken en bier te zuipen. Het was niet de eerste keer dat hij voetbal verkoos boven mij, alleen gezien ik net een moeilijke periode achter de rug had was ik boos én gekwetst. Stond ik dan op nummer twee? Was voetbal belangrijker dan onze relatie? Je weet hoe dat gaat: een meningsverschilletje werd een gigantische ruzie. De spanningen liepen zo hoog op dat ik twee weken bij mijn ouders ben gaan wonen. Hierna hebben we een lang en lastig gesprek gevoerd. We hebben afgesproken dat onze relatie belangrijker is dan welke voetbalwedstrijd dan ook." 

Tilly (33): "Ik heb heel strenge afspraken met mijn man over voetbal kijken. Hij mag boven op de slaapkamer of bij een vriend kijken. Zolang ik er maar geen last van heb. Ook geldt dat verjaardagen en jubileums belangrijker zijn dan voetbal. Mijn vriendinnen en zijn vrienden vinden het erg overdreven, maar het werkt voor ons. Anders irriteer ik me mateloos en spring ik uit m'n vel. Hij wordt vervolgens boos, vind dat ik me aanstel en dan krijgen we ruzie. Ik ga me absoluut niet verplaatsen naar de slaapkamer of naar vriendinnen, omdat hij zo nodig de hele middag of avond voetbal moet kijken. Onze regels mogen misschien extreem lijken, maar zo bewaren we wel de goede vrede."

Patricia (30): "Mijn vriend is een fanatieke amateurvoetballer, dus voetbal is bij hem heilig. Zijn toilet op de benedenverdieping is volledig in PSV-thema met sjaals, shirts en al. Ik heb de grootste fout gemaakt om tijdens het daten te beweren dat ik van voetbal houd, omdat ik indruk op hem wilde maken. Eigenlijk word ik er niet warm of koud van. Als er wedstrijden zijn kan ik niet anders dan met hem meekijken. Soms lieg ik dat ik een verjaardag van een goede vriendin heb en de wedstrijd wel later terugkijk. Binnenkort gaan we samenwonen in zijn huis, dus ik ben nog aan het broeden op een smoes voor een toiletverbouwing."

Lianne (29): "Op het moment dat de Champions League, Eredivisie en Europa League in dezelfde week vallen, wil ik het liefst gillend uit het huis rennen. Hij is de godganse dag bezig met wedstrijden, samenvattingen en nabeschouwingen kijken. Het liefst twee keer. Hij heeft het nergens anders meer over en alles moet wijken voor het voetbal. Vroeger kwamen er regelmatig 'spontaan' een stuk of vijf vrienden over de vloer en drie keer raden wie er dan in de bediening zat. Ik dus. Na een fikse ruzie hierover hebben we afgesproken dat ik van tevoren weet of er vrienden komen. Als dat gebeurt probeer ik buitenshuis met vriendinnen af te spreken. Inmiddels heb ik er - op een paar woedeuitbarstingen af en toe na - vrede mee."

Lees ook: Relatie tips: Zo maak je een ingezakte relatie weer leuk