Vlieland vakantieland: 6 Plekken die je niet mag missen

Reizen door Sandra E

Vlieland is echt een heel leuk vakantieland. Vlieland is autovrij en een auto is dan ook niet toegestaan. Op de fiets is het eiland goed te verkennen en deze 6 plekken die mag je echt niet missen.

Lees ook: De mooiste plekjes voor vakantie in eigen land

1.Wadlopen

Trek je regenlaarzen aan en ga een dagje wadlopen. Wadlopen is een heel avontuur op zich en moet je eens in je leven gedaan hebben. Er zijn diverse excursies waar een eilandgids je mee op ontdekking neemt. Onderweg kom je van alles tegen, omringd door niets anders dan zee, wind en water.

2. Rondtoeren met een Tuk Tuk

Tuf samen met je vriendinnen het eiland rond in een heuse Tuk Tuk. Tuk Tuk Vlieland biedt inspirerende tours aan. Met de Tuk Tuk kun je stil over het eiland toeren. Het is een muisstil, elektrisch gedreven vervoersmiddel. De Tuk Tuks worden op verschillende manieren ingezet, je kunt je ook laten ophalen van de boot of kies ervoor ze te huren. Verken alle mooie plekjes van Vlieland, zoals de Waddendijk of ga vogels spotten in de Kroon’s Polders.

3. De Vliehors Express

De Vliehors is een zandvlakte van twintig vierkante kilometer. Het wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Via Vliehors Expres boek je een tocht en race je met een truck over deze grote zandvlakte. Je brengt een bezoek aan het meest westelijke punt van het eiland. Vanaf daar kun je Texel zien liggen en als je geluk hebt zie je zeehonden. In de zomer zijn er speciale zomeravond-tochten met kampvuren.

4. Tromp’s Huys

Dit museum is het oudste huis op Vlieland en dateert uit 1575. In 1896 kochten mensen het huis en noemde het Tromp’s Huys. Voorheen was het een gewoon woonhuis, tegenwoordig zijn er tal van (wisselende) tentoonstellingen die je kunt bezoeken. De tentoonstellingen gaan vooral over de geschiedenis van Vlieland, van het ontstaan van het eiland tot en met de walvisvaart. Absoluut de moeite waard wanneer je geïnteresseerd bent in de historie van Vlieland.

5. De Noordwester

Dit waddencentrum, zeeaquarium en natuurhistorisch museum is onder andere erg leuk voor de kids. Aai hondshaaien en roggen en check de scheepswrakken op de wrakkenzolder. Ga op kabouterspeurtocht met de kinderen en voer verschillende opdrachten uit.

6. Zeehonden spotten

Ga jij Vlieland of één van de andere eilanden bezoeken? Dan behoren zeehonden spotten ook echt tot 1 van de bekendste activiteiten. Vanuit de jachthaven vertrekken er dagelijks snelle rubberboten naar de Richel en de Engelse Hoek. Locaties waar zeehonden lekker liggen te zonnen. Kleed je warm aan en houd je camera gereed! In de jachthaven vind je diverse organisatie die zeehonden tochten aanbieden.

Lees ook: 5x Romantische ideeën voor een weekendje weg