Bewezen; mensen die vroeger opstaan zijn gelukkiger

Lifestyle door Sandra E

Bewust kiezen voor je gezondheid kan op allerlei verschillende manieren. Sporten, stoppen met roken, gezond eten of elke dag vroeg opstaan. Dit laatste, vroeg opstaan, is een manier om bewust te kiezen voor gezondheid daarnaast; mensen die vroeger opstaan zijn gelukkiger!

Lees ook: Waarom diep slapen minstens zo belangrijk is als acht uur slapen

Heb jij moeite met opstaan, is snoozen jouw ding voordat je jezelf naar het koffieapparaat sleept en je je weer moet haasten om de trein te halen? Door onderzoek aan onder meer de universiteit van Toronto is bewezen dat mensen die vroeg opstaan een stuk gelukkiger zijn. 

Vroege vogels hebben minder stress

Als jij om 07:30 uur nog in bed ligt en je moet om 08:00 uur de deur uit, grote kans dat je dag begint met haasten en gestress. Vroege vogels zetten de wekker dat halfuurtje eerder. Je kunt rustig de dag opstarten, je klaar maken, ontbijten en misschien zelfs wel sporten. Logisch dat je dag dan een stuk ontspannender en met veel minder stress begint!

Vroege vogels zijn productiever

Vroege vogels zijn productiever wat er weer voor zorgt dat je een gelukkig gevoel krijgt. Logisch, je krijgt meer voor elkaar in de ochtend want je bent energiek. In de avond na het werk ben je vaak te moe om nog veel gedaan te krijgen. Je kunt zelfs nog overwegen om eerder naar het werk te gaan. Dit voorkomt misschien filerijden, én heerlijk in alle rust zonder getetter van je collega’s de dag beginnen.

Vroege vogels zijn succesvoller

Uit onderzoek blijkt dat ochtendmensen pro-actiever zijn dan avondmensen. Je werk- of schoolprestaties verbeteren, je carrière verloopt succesvol en je salaris is hoger.

Hoe ga jij die switch maken?

Oké, oké, 5 uur in de ochtend uit je bed springen is wel een heel grote stap, helemaal als je geen ochtendmens bent! Doe het in kleine stapjes. Ga bijvoorbeeld eerst 15 minuten eerder naar bed en sta 15 minuten eerder op. Een week later plak je daar 5 of 10 minuten aan. Zorg dat je slaapkamer een aangename slaaptemperartuur heeft. De ideale temperatuur om te slapen is tussen de 17 en 20,5 graden en hoe donkerder je kamer, hoe makkelijker je inslaapt. Verder helpt genoeg bewegen overdag ook erg goed. Je slaapt in de avond beter en dieper.

Ben jij klaar voor een (nog) gelukkiger leven, skip het snoozen en spring direct uit bed in de ochtend!

Lees ook: Waarom je altijd de gordijnen dicht moet doen als je gaat slapen