RTL reageert op The Voice-rel: "Hoe kon het dat wij niets wisten?"

Media door Laura

Het vermeende seksueel wangedrag van The Voice houdt medialand al bijna een week bezig. Inmiddels hebben bijna alle betrokken en minder betrokken BN'ers gereageerd op de aantijgingen. RTL kwam 15 januari al met een statement, maar een persoonlijk woord van de bazen, Sven Sauvé en Peter van der Vorst, bleef tot nu toe uit.

the voice

Lees ook: Zo laat verschijnt deze week de BOOS aflevering over The Voice of Holland

The Voice of Holland aantijgingen

De The Voice-rel ontstond nadat het programma BOOS afgelopen woensdag een brief naar RTL stuurde met vermelding van seksueel wangedrag van meerdere personen binnen The Voice of Holland. Naar aanleiding van de brief gaf RTL de product ITV de opdracht voor een onafhankelijk onderzoek. Hoewel pas donderdag de aflevering van BOOS op YouTube verschijnt, komen afgelopen dagen veel berichten over de wanpraktijken achter de schermen aan het licht. Zo werd bandleider Jeroen Rietbergen, de inmiddels ex-zwager van John de Mol en ex-partner van Linda de Mol, aangewezen als een van de daders. Hij bekende al snel en stapte op. Lees hier verder of de The Voice-rel.

Geschrokken

"We zijn heel erg geschrokken", zeggen Sven Sauvé, de CEO van RTL Nederland, en Peter van der Vorst, programmadirecteur, in een livestream voor alle medewerkers van RTL. "De aantijgingen in de mail van Boos waren zeer ernstig en kwamen als een complete verrassing." In de verklaring van Jeroen Rietbergen die hij afgelopen zaterdag gaf, zei hij dat hij in het verleden streng was toegesproken op zijn gedrag. "RTL is niet de opdrachtgever van Rietbergen. Wij wisten niets van een onderling gesprek dat hij heeft gehad met zijn opdrachtgevers."

Onderzoek en meldpunt

Er is nu een onafhankelijk onderzoek bezig naar hoe dit had kunnen gebeuren. Sauvé hoopt dat dit meer duidelijkheid gaat geven. "ITV, het bedrijf dat The Voice produceerde, heeft het onderzoek ingesteld. Maar wij hebben geëist dat alle uitkomsten van het onderzoek naar alle transparantie worden gedeeld." Het onderzoek wordt uitgevoerd door een advocatenkantoor met ervaring op het gebied van grensoverschrijdend gedrag.

Er is sinds maandag ook een meldpunt voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt bij The Voice.

Zerotolerance

Peter van der Vorst zegt dat Sauvé en hij zich continu afvragen: 'Hoe kon het dat wij het niet wisten?' "Ook dat moet onderzoek gaan uitwijzen." Sauvé benadrukte dat er binnen het bedrijf een zerotolerancebeleid heerst op het gebied van onethisch en seksueel wangedrag. "Dit geldt ook voor de partners waarmee we samenwerken."

"Laat daar geen enkele twijfel over bestaan. Programma's moeten worden gemaakt in veilige omgeving. Deze mensen (deelnemers van The Voice, red.) komen met dromen en ambities en verhalen naar ons toe, en die mensen moeten we met respect behandelen. Daarom moet de onderste steen boven."

Lees ook: Oud-The Voice kandidaten gaan los over Jeroen Rietbergen: "ik voelde me nooit veilig met hem in de buurt"

Beeld: Brunoprss