Met deze tips kun je heel wat euro's besparen tijdens het boodschappen doen

Lifestyle door Anne-Fleur

Misschien heb je wel als goed voornemen om in 2022 minder geld uit te geven en meer te sparen. Minder kleding shoppen, minder tierelantijntjes voor in huis, you name it. Maar wat vaak een beetje underrated wordt, is het besparen op boodschappen doen. En nee, dit betekent niet per se dat je minder eten mag kopen. Je kunt namelijk een stuk bewuster met je geld omgaan dan je denkt. Met déze tips wordt boodschappen doen een eitje.

Lees ook: Producten die over de datum nog prima te eten zijn

Met deze tips bespaar je geld tijdens het boodschappen doen

Het is niet makkelijk, maar geld besparen met boodschappen doen is zeker wel mogelijk. Een goede start om bewuster met je geld om te gaan en beter te begrijpen waarom je altijd een stukje maand overhoudt aan het einde van je loon. Met deze tips voor boodschappen dus niet meer, want geloof ons: je bent straks echt een pro. 

1. Doe weekboodschappen

Doe jij nu elke dag boodschappen voor het avondeten? Grote kans dat je veel meer geld uitgeeft dan eigenlijk nodig is. Als je per dag je boodschappen doet heb je eigenlijk heel weinig overzicht over wat je in een week precies uitgeeft. Als je voor een week of alleen maandag tot en met vrijdag (en het weekend apart) inkopen doet, dan zul je zien dat je met relatief veel minder dingen thuiskomt. 

2. Heb je het echt nodig, of heb je gewoon honger?

Heb je dat extra pak koekjes echt nodig? Of die verse brownies die de bakkerij in je supermarkt heeft klaargemaakt? Negen van de tien keer is het antwoord nee, omdat je het eigenlijk beter niet kan kopen als wel. Daarnaast moet je ook nóóit met honger boodschappen gaan doen, omdat je dan het liefst de hele winkel in je mandje pleurt. Doei, geld.

3. Met cash betalen

Met je pinpas of telefoon betalen gaat ons soms een beetje té makkelijk af. Je hebt totaal geen inzich in wat je uitgeeft, omdat je gewoon heel makkelijk je pasje voor het apparaat haalt en qua zwaarte in je portemonnee merk je er niks van. Als je echt wil besparen kun je beter een budget voor jezelf opstellen en dat geld per week pinnen. Betaal met dit geld en niet cheaten met alsnog pinnen, anders heeft het natuurlijk nog steeds geen zin. 

4. Sla voorraden in 

Nu bedoelen we niet dat je opeens al het toiletpapier moet gaan hamsteren (throwback naar het begin van de lockdown...), maar je kunt wel alvast wat extra wasmiddel of andere houdbare die in de aanbieding zijn, inslaan. Zo kun je weer een tijdje vooruit en hoef je niet de volle mep te betalen. 

via GIPHY

5. Zelf koken

We get it, soms is een diepvriespizza of al verpakt broodje makkelijk en lekker. Echter is dit uiteindelijk veel duurder dan dat je zelf een maaltijd in elkaar flanst. Met goedkope producten maak je zo'n pizza of broodje net zo makkelijk zelf en het is ook nog eens een stuk gezonder. Win-win. 

6. Check altijd de inhoud van je huis voordat je gaat

Oftewel, ga eerst thuis boodschappen doen. Bedenk wat je wil eten en haal vast uit de kast wat je nodig hebt of wil gebruiken. Dat scheelt weer een aantal producten die gewoon achter in je koel- of voorraadkast zitten te chillen. Een stukkie duurzamer én je bespaart weer wat euro's. 

7. Ga naar een goedkopere supermarkt

Ga je altijd naar de dichtstbijzijnde supermarkt? We get it, maar als het goedkoper kan, kun je vast wel een stukje omfietsen, toch? Producten van de Aldi of de Boni zijn vaak net zo goed als die van de Appie, en zijn een uitkomst als je wat geld wil besparen. 

Lees ook: Oeps: deze sterrenbeelden zijn het meest gierig