De reistrends voor 2022

Reizen door Jordan

Het liefst stappen we in het eerste beste vliegtuig naar een tropisch eiland. Als je nog niks hebt geboekt voor dit jaar, is het ook leuk om eens te kiezen voor een minder populaire plek. Veel verrassende plekken komen ook terug in de voorspelling van reistrends voor 2022. Boeken maar!

Lees ook: De leukste hostels in Kopenhagen waar je sowieso heen wil

Lastig reizen

2021 was een rare tijd om te reizen. Maar hopelijk, fingers crossed, wordt 2022 een iets ‘normaler’ jaar. Maar toch was corona niet alleen maar negatief. Zo is de reisindustrie namelijk drastisch veranderd. Mensen zijn bewuster geworden en gaan liever op een chille, klimaatvriendelijke en ethisch verantwoorde vakantie. Denk aan stille safari’s en treinreizen. Er wordt ook verwacht dat single-trips populairder zullen worden. Metro UK heeft een lijst met bestemmingen voorspelt voor de populaire bestemmingen en trends van 2022.

De bestemmingen

Nagoya

De Japanse stad had tot nu toe moeite om de toeristen uit Tokio of Kyoto weg te lokken. Ondanks dat Nagoya op de bullet-trein lijn tussen deze steden ligt. De stad zit vol met prachtige tuinen, goede restaurants en de spectaculaire Shinto-heiligdommen. Als je al eens in Japan bent geweest en Nagoya hebt overgeslagen moet je zeker weer terug. De stad staat in de reistrends doordat er rond de herfst de komst van het Ghibli Park gepland staat. Dit themapark wordt het grootste animatie park ter wereld. Het park wordt gebaseerd op vijf Ghibli films plus een restaurant geïnspireerd door de film Spirited Away.

Egypte

In 2022 viert Egypte niet alleen een eeuw onafhankelijkheid, maar is het ook 100 jaar geleden dat Howard Carter de graftombe van Toetanchamon ontdekte. Daarbij komt ook nog eens dat het Grand Egyptian Museum in Caïro waarschijnlijk in november open zal gaan. In het museum worden de schatten van de tombe van Toetanchamon voor het eerst tentoongesteld. Reden genoeg om Egypte op je reislijst te zetten.

Novi Sad

In het noorden van Servië ligt Novi Sad. De stad is verkozen tot een van de Culturele Hoofdsteden van 2022 in Europa. De andere hoofdsteden zijn Kaunas in Litouwen en Esch-sur-Alzette in Luxemburg. Novi Sad is nu al een bloeiende stad met veel tentoonstellingen, autovrije winkelstraten en bars in steegjes. In het zuidoosten staat het fort Petrovaradin, waar in de zomer het muziekfestival Exit wordt gehouden. Misschien wel een leuke combinatie, als je houdt van festivals. Het fort ligt boven de rivier de Donau die doorstroomt naar een zandstrand. Waarschijnlijk een stad die je niet snel hoort, maar die wel veel potentie heeft om toeristisch te worden. Dus ga er nog snel heen als je een hekel hebt aan trekpleisters.

Antarctica

Het is niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming en ook zeker niet de goedkoopste. Maar het is wel één voor op je bucketlist. De Brit Ernest Shackleton bezocht ‘Het IJs’ drie keer toen hij Britse expedities leidde. Op 5 januari 2022 was het de honderdste verjaardag van zijn dood. De meeste Antarctica reizen vertrekken vanuit Ushuaia, het puntje van Zuid-Amerika, en eindigen vaak op het eiland South Georgia, waar Shackleton ligt begraven. Ontmoet zeehonden en pinguïns en geniet van de natuur van het prachtige gebied. Maar het prijskaartje op de reis gaat je niet in de koude kleren zitten. Per persoon betaal je ongeveer 4000 euro per persoon. En dat is zelfs al laag ingeschat..

Oslo

Aan het water van de hoofdstad van Noorwegen, bevindt zich het net geopende MUNCH-museum. Het gebouw kantelt dramatisch naar voren en is al vanaf de buitenkant fantastisch om te zien. Om gelijk twee vliegen in één klap te vangen kan je het best wachten tot juni. In die maand wordt ook het Nationaal Museum geopend. Dus voor de echte kunstliefhebbers is Oslo zeker een aanrader!

Brazilië

Reizen door één land wordt gezien als dé nieuwe trend van 2022. Mensen zijn milieubewuster en willen niet meer constant vliegen. Als je toch wel ver wilt gaan is Brazilië een prachtig land om te ontdekken. In september viert het land 200 jaar onafhankelijkheid, dat belooft een groot feest te worden. Combineer de reis met Rio de Janeiro, de prachtige watervallen van Iguaça en de stranden van Bahia. Trek er een paar weken voor vrij en ga als het kan. 

Nog meer trends

Er is een grote groene ontwikkeling gekomen op het gebied van Afrikaanse safari’s. Ook wel de stille safari genoemd. De auto’s rijden op batterijen en dit zorgt niet alleen voor een milieuvriendelijke oplossing maar het zorgt er ook voor dat gasten de dieren van dichterbij kunnen zien.

Ook treinreizen blijft een hit. In Italië rijden ze nu met gerestaureerde treinen uit 1960. De Rocky Mountaineer heeft nu zijn eerste Amerikaanse route en de Europese diensten van Nightjet en Regiojet zijn onwijs betaalbaar. Daarbij heb je in treinen veel meer ruimte dan in een vliegtuig, kan je er zelfs voor kiezen om uit te stappen en zie je ook nog echt wat van het land. Mega pluspunt!

Lees ook: Dit worden de populairste reisbestemmingen voor in 2022