Gevoelens voor iemand anders tijdens een relatie, wat nu?

Relaties door Jordan

Bij een relatie zit je in het begin op een roze wolk. Maar deze fase gaat vaak ook voorbij en de relatie wordt vertrouwd en wat rustiger. Het kan zijn dat je gaat kijken naar anderen en misschien ontwikkel je zelfs gevoelens voor iemand anders. Valt dit dan onder vreemdgaan?

Lees ook: Twijfel je over een open relatie? Dan wil je deze dingen weten

Crush op iemand anders

Tijdens een relatie kan het voorkomen dat je even in een dipje zit met je partner. Je gaat al een tijd met elkaar en de liefde en passie wordt minder. Er ontstaat op dat moment afstand waardoor je eerder oog hebt voor anderen dan je partner. Uit onderzoek van de Indiana University is gebleken, dat zo’n 70 procent van de respondenten een ander leuk vond. Het gaat niet eens om een onschuldige flirt, maar er zijn gevoelens in het spel. Het is bijna onvermijdelijk om een zwak te krijgen voor iemand.

We fantaseren allemaal wel eens hoe het zou zijn met een ander. Dit hoeft ook niet gelijk iemand te zijn die je persoonlijk kent, het kan ook een filmkarakter of een beroemdheid zijn. Je hoeft dit niet te delen of er schuldig om te voelen. Binnen een relatie heb je recht op je eigen fantasieën en gedachtes. Het is vooral belangrijk om goed na te denken over je huidige partner. Op het moment dat het wel te serieus wordt is het wel belangrijk om eerlijk te zijn tegen je partner. Misschien kunnen jullie samen afspraken maken of iets aan jullie huidige sleur doen. Vergeet niet het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Maar de persoon waar jij een crush op hebt ken je waarschijnlijk niet eens heel goed, en kan op vele vlakken niet bij jou passen.

Emotioneel vreemdgaan

Vreemdgaan hoeft niet altijd te gaan over fysiek contact met anderen. Als je een vermoeden hebt dat je emotioneel vreemdgaat en je gevoelens voor een ander toch meer onderzoekt dan nodig. Vraag jezelf dan eens af hoe transparant je bent. Als je bewust dingen verzwijgt en liegt tegen je partner over iemand ben je wel al bezig met emotioneel vreemdgaan.

Relatietherapeut Henriëtte Vogelaar zegt: “We denken soms dat we geen invloed hebben op verliefdheid, dat het iets is dat ons overkomt, maar dat is een misvatting. Je hebt altijd een keuze of je het gevoel toelaat en er vervolgens iets mee doet. Stop het contact met die ander om te kunnen onderzoeken wat de reden van je verliefdheid is en te kunnen investeren in je relatie. Maak vervolgens keuzes op basis van wat wijs en handig is voor jou. Besef dat elke verliefdheid uiteindelijk tijdelijk is.”

Lees ook: Jaloezie in je relatie: wanneer wordt het ongezond?