Twijfel je over een open relatie? Dan wil je deze dingen weten

Relaties door Elsemieke

Monogamie is niet voor iedereen. Sommige mensen zijn er minder voor geschikt en willen liever hun liefde verdelen over meerdere partners. Misschien ben jij geïnteresseerd in een open relatie, maar twijfel je nog of het bij je past? Gelukkig helpen we je daar vandaag een handje mee op weg. 

 

open relatie

Lees ook: Open relaties worden steeds populairder

Wat is een open relatie?

De een vindt het geweldig, de ander moet er totaal niet aan denken: een open relatie. Een open relatie betekent vaak daten en seks hebben met iemand anders dan je eigen partner, maar het kan ook bij alleen seks blijven. Niet iedereen is monogaam zoals heel lang gangbaar was. Sommigen vinden het juist heerlijk en kunnen op deze manier zelfs persoonlijke groei doormaken. Heb jij interesse in een relatie waarbij het mogelijk is dat je met anderen seks hebt of zelfs gaat daten? Dan wil je deze dingen weten.

Ben je jaloers aangelegd?

Als jij erover denkt om je relatie met je lover open te stellen voor andere personen, dan is het eerste wat je moet doen jezelf afvragen hoe het bij jou zit met jaloezie. Wanneer jij al buikpijn krijgt wanneer je liefje op een feestje met een ander flirt, is het wellicht niet zo handig om aan een open relatie te beginnen. Als het idee dat je vriend of vriendin met een ander in bed ligt je vreselijk lijkt, dan is één partner genoeg voor je. Vraag natuurlijk ook hoe dit bij de ander zit.

Staat je (toekomstige) partner er hetzelfde in als jij? 

Met stip op één staat het allerbelangrijkste teken of je klaar bent voor een open relatie en dat is dat jij en je lover er hetzelfde over moeten denken. Allemaal leuk en aardig als jij er behoefte hebt de relatie te openen, maar als je wederhelft dat niet zo voelt, is er toch een probleem. Het is super belangrijk om met je partner het gesprek aan te gaan of jullie wel of niet de relatie gaan openen. 

Is er een basis van vertrouwen in je huidige relatie? 

Misschien niet het antwoord dat je wilde horen, maar een open relatie is geen quick fix als je relatie op de klippen loopt. Als jullie elkaar niet vertrouwen en niet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, wordt het al helemaal niks als je een open relatie begint. Nee, ook niet omdat dit wat extra spanning geeft.

Hebben jullie goede afspraken gemaakt?

Oké: jij en je liefje hebben besloten om anderen te daten, yes! Hopelijk hebben jullie dan wel duidelijke regels bepaald van wat wel en niet mag. Mag er bijvoorbeeld ook gesekst worden op de date met de ander en zo ja, met condoom? En hoe vaak achter elkaar ontmoeten jullie dezelfde persoon, of zijn het alleen maar one night stands? Dat betekent dus dat jullie afspraken moeten maken over de grenzen binnen de open relatie. Vertellen jullie de details aan elkaar na de seks of blijft het geheim? En in hoeverre stel je je emotioneel kwetsbaar op?

Lees ook: Deze red flags in een nieuwe relatie negeren we te vaak