4 x voor- en nadelen van een relatie met een groot leeftijdsverschil

Relaties door Jennifer

Wanneer je verliefd bent op iemand, dan hoeft leeftijd niet de grootste drempel te zijn. Het gaat in een relatie om de connectie en aantrekkingskracht, toch? Al zitten er wel nadelen aan een relatie met leeftijdsverschil, maar ook net zoveel voordelen.

relatie met leeftijdsverschil voordelen nadelen

Lees ook: Roos: 'Mijn vriend is achttien jaar ouder'

Voordelen leeftijdsverschil in relatie

Volwassen relatie

Het leeftijdsverschil kan zorgen voor meer volwassenheid binnen de relatie. Dankzij de oudere persoon maakt de andere persoon waarschijnlijk volwassener keuzes, zowel op emotioneel als financieel vlak. Ook kunnen ze meeprofiteren van de levenslessen van de oudere persoon. Hij of zij heeft al meer levenservaring en waarschijnlijk ook meer relaties gehad. Het is natuurlijk wel erg persoonlijk of je een volwassen relatie wilt hebben of liever nog even flierenfluit.

Leerzame relatie

Door het leeftijdsverschil kan een koppel anders kijken naar situaties in het leven. Je zit waarschijnlijk toch allebei in een iets andere levensfase. Dit zorgt voor een fijne, frisse blik op elkaars situatie. Dat helpt weer om het leven beter te begrijpen.

Stabiele relatie

Wanneer je in een relatie met leeftijdsverschil zit, dan heb je ook meer kans op een stabiele financiële situatie. Dat komt doordat de oudere persoon in de meeste gevallen al meer gesetteld is. Hij of zij heeft waarschijnlijk al een goede baan en fijne buffer. Dit is dus vooral een voordeel voor de jongere persoon, die in een warm badje terechtkomt.

Gezonde balans

Al heeft een relatie met leeftijdsverschil ook voordelen voor de oudere persoon. De jongere persoon kan namelijk de oudere ondersteunen, wanneer hij of zij meer last krijgt van kwaaltjes. Het leeftijdsverschil zorgt dat de gezinssituatie ook op latere leeftijd in balans blijft.

Nadelen leeftijdsverschil in relatie

Verschil in seksdrive

Een relatie met leeftijdsverschil kan wel een verschil in seksdrive betekenen. Dit vermindert in de loop der jaren en bij de oudere persoon sneller dan bij de jongere persoon. Op een gegeven moment kunnen hierdoor scheurtjes ontstaan in de relatie, wanneer de ene persoon wel veel zin heeft en de ander liever wil slapen.

Wel of geen kinderen krijgen

Bij een relatie met een groot leeftijdsverschil kan het onderwerp 'kinderen' extra lastig zijn. De jongere persoon wil misschien wel een kind, terwijl de oudere persoon al bijna niet meer vruchtbaar is. Of andersom: de jongere is er nog niet aan toe, terwijl de ander juist nu wil. Vooral bij vrouwen kan het lastig zijn, omdat zijn om de biologische klok moeten denken. Het kan een reden zijn om geen relatie aan te gaan met een ouder/jonger persoon.

Verschillen in levensjaar

Een relatie heeft misschien niet alleen een leeftijdsverschil, maar ook een verschil op psychologisch niveau. Door de diverse levensfases van de twee personen kunnen prioriteiten in het leven verschillen van elkaar. Waar de jongere persoon bijvoorbeeld nog graag de wereld wil zien, wil de oudere persoon misschien liever elke zomer naar een huisje in Zuid-Frankrijk.

Meer kans op scheiding

Dit soort verschillen zorgen sneller voor een scheiding bij een relatie met leeftijdsverschil. Oké, vijf jaar leeftijdsverschil bij een relatie dat kan nog wel. Zit je echter in een relatie met leeftijdsverschil, waarbij je lover je ouder had kunnen zijn? Dan heb je helaas wel echt meer kans op een scheiding.

Ideale leeftijdsverschil

Is er eigenlijk een ideale leeftijdsverschil in een relatie? Het is wel onderzocht door de Emory University in Atlanta (VS), wanneer een relatie met leeftijdsverschil het meeste kans heeft op een scheiding. Zo heb je bij vijf jaar verschil de minste kans, dan is de scheidingskans 18 procent meer dan een koppel met dezelfde leeftijd. Is je geliefde tien jaar ouder? Dan is de scheidingskans 39 procent meer dan bij een koppel met dezelfde leeftijd. Dat valt ook nog mee. Het kan namelijk erger: bij een relatie met twintig jaar leeftijdsverschil is er 95 procent meer kans om uit elkaar te gaan. Wow!

Celebkoppels met leeftijdsverschil

Twintig jaar verschil lijkt dus net iets te groot bij een relatie. Al bewijst celebkoppel Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones dat een relatie met leeftijdsverschil echt niet altijd gedoemd is te mislukken. Met een verschil van 25 jaar zijn zij inmiddels toch al twintig jaar samen. Ook Ryan Reynolds en Blake Lively (11 jaar) en George en Amal Clooney (17 jaar) zijn twee mooie voorbeelden van een relatie met leeftijdsverschil, waarbij het duidelijk wel werkt.

Lees ook: 15 dingen die je niet wilt horen als je vriend een stuk ouder is

Bron: Mom Junction