Roos: 'Mijn vriend is achttien jaar ouder'

Relaties door Karin
Tuurlijk heb je weleens gezoend met een kerel die een paar jaar ouder was. Of bleek je scharrel achteraf vijf jaar jonger te zijn. Maar de 23-jarige Roos heeft al bijna vijf jaar een relatie met haar 41-jarige vriend. "Laatst vroeg iemand of ik gezellig aan het winkelen was met mijn vader."

Roos (23)

: "We hebben elkaar ruim vijf jaar geleden ontmoet op zijn toenmalige werkplek. Ik ging langs op het werk van een vriendin; hij was haar manager. Ik vond hem in het begin nogal overdreven. Hij had toen een vriendin en zat publiekelijk erotisch getinte opmerkingen te maken. Toen hij te ver ging heb ik hem luid en duidelijk te verstaan gegeven dat ik daar niet van gediend was en gevraagd wie hij wel niet dacht dat hij was. Ik was dus zeker niet meteen verliefd op hem en vond hem zelfs meer dan irritant."

"Nadat we met een groepje van zijn werk een drankje gingen doen, ging het iets beter en ontwikkelde zich van beide kanten aantrekkingskracht. Zo gingen we een paar keer - met een groep - wat drinken waarin er flink wat heen en weer werd geflirt. Het duurde nog wel wat maanden voordat we toegaven hieraan. Uiteindelijk op Koninginnedag konden we niet meer om onze gevoelens heen en kusten we."


De beginfase van de relatie was voor Roos en haar vriend niet altijd makkelijk. "We zagen elkaar wel, maar zaten allebei min of meer nog in een relatie. Van een echte relatie was geen sprake, sterker nog, dat leek absoluut onmogelijk. Natuurlijk vond ik hem heel erg leuk, maar zijn leeftijd was maar één van de praktische redenen dat ik ons nooit samen zag. Toch kon ik hem ook niet niét zien. We hadden het zo gezellig met zijn tweeën; we konden heel goed met elkaar praten. Eigenlijk was er toen al geen ontkennen aan. Toen onze relaties voorbij waren zagen wij elkaar maar bleven ook andere mensen ?zien?. Ongeveer drie maanden daarna besloten we toch om exclusief voor elkaar te kiezen."

Reacties
De reacties op hun relatie waren verschillend. "De meesten van mijn vriendinnen hadden al maanden, danwel jaren mijn gezeur aangehoord of ik wel of niet een relatie aan moest gaan met iemand die veel ouder was dan ik. Ik denk dat zij allemaal blij waren voor mij toen de kogel door de kerk was. Bij sommige vriendinnen moest er eerst nog wat vertrouwen gewonnen worden en heb ik onze relatie wel moeten uitleggen. Ze waren bang dat ik gekwetst zou worden, dat hij een rokkenjager was, in een midlifecrisis zat en meer van dat soort stereotypen."


"Mijn ouders waren wel verbaasd toen ik ze vertelde dat mijn nieuwe vriend achttien jaar ouder was dan ik, maar reageerden normaal toen ze hem ontmoetten. Met mijn moeder heb ik een goede band, ze heeft me wel gevraagd of ik er over na had gedacht wat de eventuele consequenties van mijn nieuwe relatie zouden kunnen zijn. Voor haar was het genoeg om te weten dat ik daarover na had gedacht en dat ik zo verliefd en gelukkig met hem was dat ik die consequenties voor lief neem. In mijn vriends omgeving was het een stuk normaler aangezien zijn vrienden niets anders gewend waren, dan hem met een jongere vriendin te zien. Nu is er niemand om ons heen die het onze relatie gek vindt. De meeste mensen vinden het plaatje wel kloppen wanneer ze ons samen zien."

Vreemden kunnen soms wel raar reageren. "In dronken buien vragen we mensen in de kroeg hoeveel leeftijd ze denken dat wij verschillen. Het antwoord varieert meestal van vijf tot tien jaar, dus veel rare reacties zijn er niet. Alhoewel, laatst liepen wij gearmd door een winkelstraat toen een Daklozenkrant-verkoper mij vroeg of ik gezellig aan het winkelen was met mijn vader. Gelukkig kan ik mijn vriend daar heel hard om uitlachen, waarop hij kon lachen als een boer met kiespijn. Ik ben hartstikke gelukkig met mijn vriend en ik kan me niet voorstellen dat onze relatie ooit stuk zou kunnen gaan."


Verschil

Maar merkt Roos nu ook daadwerkelijk iets van het leeftijdsverschil? "Natuurlijk merk ik dat soms. Als hij heel hard meezingt met muziek uit de jaren ?80 en als hij iets vertelt uit een tijd dat ik nog niet bestond kan dat soms niet leuk zijn. Soms vind ik het jammer dat hij al meer heeft meegemaakt dan ik; tijd die ik nooit meer in kan halen. Ik weet natuurlijk dat ik dat hem of mezelf niet kwalijk kan nemen en dat het iets is waar ik mee moet leren leven. Het helpt dat ik volwassener ben voor mijn leeftijd en hij zich jonger gedraagt voor zijn leeftijd. Dat zorgt ervoor dat we goed bij elkaar passen. Ik vind het vooral fijn dat ik nu iemand heb waar ik goed mee kan praten en waar ik alles aan kwijt kan, misschien heeft dat met leeftijd te maken?"

Toekomst
Wat betreft de toekomst voor Roos en haar vriend, kan ze daar af en toe wel over inzitten. "Aangezien ik nogal een piekeraar ben, denk ik vaak na over hoe het later moet; ik ben ook wel bang dat ik alleen overblijf. Maar de conclusie na deze gedachtes is eigenlijk altijd hetzelfde: ik ben zo gelukkig met hem dat ik dat risico met alle liefde neem."

Lees ook onze vorige real life verhalen.

Zou jij een relatie kunnen hebben met een oudere man?