Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

7 tips om last-minute een sinterklaasgedicht te schrijven

Sinterklaas staat bijna voor de deur! De surprises liggen klaar, pepernoten en chocoladeletters zijn in huis, maar er ontbreekt nog één ding. Je hebt nog geen sinterklaasgedicht! O jee… Maar geen zorgen! Met deze tips schrijf jij vliegensvlug het leukste, last minute sinterklaasgedicht ever.

last minute sinterklaasgedicht schrijven tips

Lees ook: Snelle Sinterklaas surprises die je in één avond kan maken

Niet-rijmend sinterklaasgedicht

Een sinterklaasgedicht hoeft niet te rijmen! Wat? Ja, dit klinkt shocking. Je denkt bij een gedicht direct: dat moet rijmen, maar dat moet helemaal niet. Het mag wel natuurlijk, jij bent uiteindelijk de schrijver. Een sinterklaasgedicht wordt meestal geschreven met het AABB rijmschema, maar een niet-rijmend sinterklaasgedicht is dus net zo leuk. Ga bijvoorbeeld voor een haiku. Dat is een lekker kort en niet-rijmend gedicht. Het is vaak één lange zin verdeeld over drie regels. Regel één heeft vijf lettergrepen, regel twee zeven en regel drie weer vijf lettergrepen. Denk aan zoiets:

Sinterklaas en Piet
vonden dit cadeau met veel
moeite, dus wees blij

Sinterklaasgedicht met ‘neppe’ rijm

Als je toch liever een old school sinterklaasgedicht met rijm schrijft, kies dan voor oogrijm. Bij zo’n gedicht lijkt het alsof de woorden rijmen, maar eigenlijk rijmen ze helemaal niet. De woorden rijmen alleen op papier! Wanneer je je sinterklaasgedicht voor een grappig persoon schrijft, is dit een leuke manier om verwarring te zaaien. Al is het ook gewoon makkelijk. Een voorbeeld van een nep-rijmend sinterklaasgedicht:

Terwijl hij een grote vis ving,
hoorde hij een telefoonmelding

Onderwerp sinterklaasgedicht

Nu je een idee hebt voor het rijmschema van je last minute sinterklaasgedicht, heb je een steengoed onderwerp nodig. Je kunt over de surprise schrijven of de cadeaus, maar het kan ook beter. Nee, kies nu niet voor zijn of haar hobby’s, maar nóg beter! Misschien heb je een leuke herinnering met de persoon? Of schrijf over de supermarkt waar deze persoon altijd komt. Herkenbaarheid kun je laten terugkomen, maar zoek naar een meer origineel onderwerp. Het hoeft niet altijd over zijn of haar gameverslaving te gaan. Schrijf bijvoorbeeld een sinterklaasgedicht schrijven over het laatste appgesprek tussen jou en de persoon:

Jij stuurde laatst een foto
van je sushi met avocado
Dat gaf Sint inspiratie
Hij kwam direct in actie

Gedicht met ABC

Wil je toch graag een sinterklaasgedicht met rijm, maar kom je telkens moeilijk op een volgende rijmwoord? Gebruik dan dit slimme trucje. Schrijf voor het gemak op een kladblaadje het alfabet uit. Huh? En dan? Nou, als je dat hebt, kun je heel makkelijk nieuwe woorden bedenken. Stel, je hebt de zin:

Sint twijfelde wat te kopen

Ga nu het alfabet langs en probeer met elke letter van het alfabet een woord te maken. Af en toe zitten er letters tussen, waar je totaal niets mee kan. ‘Bopen’? Dat is geen Nederlands woord, maar ‘dopen’ of ‘slopen’ wel. Of: waar zit jij nou op te hopen.

Rijmwoordenboek is je redder!

Kom je er niet uit met alleen het ABC als hulp? Gebruik dan een rijmwoordenboek voor je sinterklaasgedicht! De bekendste online rijmwoordenboeken zijn natuurlijk Van Dale Rijmwoordenboek, Mick’s Rijmwoordenboek of een speciaal rijmwoordenboek voor sinterklaasgedichten. Daarnaast heb je ook het rijmwoordenboek van Festisite. Het handige aan deze is, dat het woorden sorteert op eindklank. Hierdoor vind je net wat makkelijker een geschikt rijmwoord.

Show, don’t tell

Dit is een algemene regel binnen het creatief schrijven, maar ook handig tijdens het schrijven van jouw sinterklaasgedicht. ‘Show, don’t tell’ houdt in dat je beschrijft wat je ziet. Stel, je schrijft een gedicht voor iemand, die een LP krijgt. Schrijf dan bijvoorbeeld:

Het is vierkant, kwetsbaar en oud,
maar voor jou van onschatbare waarde
Alsof het gemaakt is van goud.

Kort, maar krachtig gedicht

Tot slot heeft je sinterklaasgedicht echt niet per se twintig strofen nodig. Een lang gedicht is misschien wel leuk en geniaal, maar een kort sinterklaasgedicht is ook goed! Liever kort en krachtig, dan lang en saai. Dan houden jullie genoeg tijd over voor pepernoten en speculaasvlaai!

Lees ook: Deze Sinterklaaspizza in de vorm van mini mijters móet je proberen