Sporten tijdens de winter: met deze tips blijf je warm en veilig

Sport & gezondheid door Jeanine

Buiten sporten kan heerlijk zijn. Je krijgt een dosis frisse lucht binnen, tijdens het hardlopen heb je continu een andere omgeving en je kunt gaan wanneer je wilt. Tijdens de winter sporten is goed voor je, maar je moet jezelf wel goed beschermen tegen de kou. Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje om toasty én veilig te blijven.

Tips sporten winter

Lees ook: Hardlopen in het donker: zo voel je je veilig

Begin met een goede warming-up

Je spieren opwarmen voordat je gaat sporten is sowieso belangrijk, maar vooral in de winter moet je het niet overslaan. Zorg ervoor dat je een goede warming-up doet, zodat je spieren niet in een keer aan het werk hoeven. Zo bescherm je jezelf tegen eventuele blessures.

Kleed je warm aan

Je outfit met dunne sportlegging en een oversized shirt mag misschien stijlvol staan, maar dat gaat je niet warm houden. Tijdens het sporten ga je zweten en hoewel je het misschien warm lijkt te hebben, kun je snel afkoelen. Trek daarom iets warms aan en werk met laagjes. Begin met een thermoshirt en trek daaroverheen bijvoorbeeld een trui aan en een jas. Zet een muts op om je hoofd en oren te beschermen en trek handschoenen aan tegen de kou.

Gebruik ademende kleding

Hoe koud het ook mag zijn, zweten doe je toch wel. Je wilt niet dat dat zweet op je rug blijft staan, maar kan verdampen. Trek daarom kleding aan die gemaakt is van ademende stof, maar het vocht ook kan afvoeren. Katoen ademt bijvoorbeeld wel, maar neemt het vocht juist op. Je kunt beter gaan voor bijvoorbeeld fleece of nylon; deze stoffen ademen, drogen snel op en laten het zweet verdampen.

Pas je schoenen aan op het weer

De schoenen die je gebruikt in de sportschool, kun je waarschijnlijk niet gebruiken als het buiten keihard regent. En geloof ons: het weer is wel iets waar je rekening mee moet houden. Je wilt immers niet dat je schoenen doorweekt raken of dat je uitglijd wanneer het glad is. Daarnaast is de ondergrond buiten heel anders dan binnen en heb je goede, stevige zolen nodig om dit op te vangen.

Cooling-down

Net als je warming-up is een cooling-down heel belangrijk. Je hart heeft hard moeten werken en moet langzaamaan tot rust komen. Zorg ervoor dat je lichaam weer kan ontspannen. Trek je sportkleding binnen pas uit, zodat je de warmte zo lang mogelijk vasthoudt. Een lauwe of koude douche om spierpijn te voorkomen. Zet het water niet te snel te warm, want je lichaam heeft tijd nodig om weer op de normale temperatuur te komen.

Zorg ervoor dat je opvalt in het donker

Hesjes, reflecterende delen in kleding, lampjes, een reflecterende band om je arm: er zijn tegenwoordig genoeg manieren om te zorgen dat je opvalt in het donker. Het gaat sneller mis dan je denkt, zeker als jij in een lekkere flow zit en een auto of fietser misschien niet zo snel aan ziet komen. Loop je hard op de weg? Loop dan tegen het verkeer in, zodat je de tegenliggers aan ziet komen en tijdig kunt uitwijken.

Be safe

Wees alsjeblieft heel voorzichtig. Natuurlijk moet je gewoon buiten kunnen sporten, maar helaas leven we in een tijd waarin zelfs hardlopen gevaarlijk kan zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere. Wees daarom altijd bewust van je omgeving. Pak geen donkere, afgelegen steegjes en probeer geen nieuwe route uit als het ’s avonds donker is. Stuur je live locatie naar een huisgenootje, partner of vriend(in). Je weet immers maar nooit.

Beeld: iStock

Lees ook: 8 tips om je weerstand te verhogen