Een gids over lenzen: alles wat moet je weten

Beauty door Jennifer

Sta jij 's ochtends ook op met een wazig gezichtsveld, omdat je zonder bril of lenzen geen hand voor ogen ziet? Je bent niet de enige. Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland heeft een hulpmiddel nodig voor het lezen of zien, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel een bril heel makkelijk is, kunnen lenzen ook heel fijn zijn. Bijvoorbeeld tijdens een avondje uit in de club of bij een concert. Heb jij al lenzen of overweeg je ze te gaan gebruiken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, zodat je de perfecte lenzen vindt.

Lees ook: Last van je lenzen? 5 fouten die je waarschijnlijk maakt

Hoe kies je de juiste lenzen?

Het uitzoeken van de juiste lenzen vereist de nodige kennis. Het is dan ook zeker niet slim om hiermee te experimenteren. Laat je liever adviseren door een specialist. Goed zien is tenslotte heel belangrijk. 

Een belangrijk verschil is dat er zachte en harde lenzen zijn. Zachte lenzen zijn beschikbaar in dag-, week- en maandlenzen, terwijl je met harde lenzen een paar jaar mee door kunt. Je moet ze dan uiteraard wel goed onderhouden. Ze worden op maat gemaakt op je oog, waardoor je altijd het juiste zicht hebt. Harde lenzen zijn duurder in aanschaf, maar je haalt die kosten er vaak wel uit. Je doet er tenslotte veel langer mee. Het nadeel is dat ze minder comfortabel zijn dan zachte lenzen. Bovendien duurt het soms erg lang voor je gewend bent aan de harde lenzen.

Dag-, week- of maandlezen

Bij zachte lenzen heb je dus de keuze tussen dag-, week- of maandlenzen. Wat is nu precies het verschil tussen al deze lenzen? De voor- en nadelen op een rij:

  • Daglenzen als de Dailies AquaComfort Plus 90 draag je één dag en gooi je daarna weg. Doordat je ze één dag gebruikt, heb je altijd schone lenzen. Bovendien zijn ze zacht en dun en voelen ze daardoor erg prettig aan. Ook hoef je ze niet te onderhouden. Heb je hele gevoelige ogen, dan zijn daglenzen een verstandige keuze. Het grootste nadeel aan daglenzen is de hogere prijs. Daarnaast moet je wel voorzichtig zijn met daglenzen. Ze zijn erg dun, waardoor ze sneller scheuren.
  • Weeklenzen draag je twee weken voordat je ze weggooit. In de nachten doe je ze uit. Je kunt er ook voor kiezen om ze 24 uur per dag te dragen, maar dan moet je ze wel al na een week wegdoen. Dit is bovendien niet voor iedereen weggelegd. Ook weeklenzen zijn minder dik dan maandlenzen en hebben dus een hoog draagcomfort. 
  • Maandlenzen hebben als grootste voordeel dat ze in verhouding goedkoper zijn dan dag- of weeklenzen. Bovendien is het handig dat je meteen voor de hele maand voorzien bent als je een nieuwe set aanschaft. Een nadeel aan maandlenzen is dat het veel onderhoud vereist. Heb je toch interesse? Hieronder vind je uitleg hoe je je lenzen onderhoudt.

Nog één belangrijk detail: houd je altijd aan de aanbevolen draagtijd van lenzen! Het is absoluut niet goed voor je ogen om lenzen langer te dragen dan wordt geadviseerd.

Nachtlenzen

Een andere optie is het kiezen voor nachtlenzen. Dit zijn harde lenzen. Je draagt deze alleen ’s nachts en profiteert overdag van een goed zicht zonder hulpmiddel. Nachtlenzen moeten ongeveer één keer per jaar worden vervangen. De onderhoud bij nachtlenzen is dus heel belangrijk. Je moet ze goed schoonmaken. 

Onderhoud van lenzen

Onderschat niet hoe belangrijk het onderhoud van je lenzen is. Zoals gezegd is dit bij daglenzen niet nodig. Je gooit die tenslotte na één dag toch weer weg. Andere lenzen moet je wel goed onderhouden. Als je dit niet doet, komt er vuil en aanslag op de lenzen. Hierdoor zitten je lenzen minder fijn, zie je minder goed en heb je een verhoogde kans op irritaties. 

Laat je altijd door de opticien adviseren over lenzenvloeistof. Veel lenzenmerken verkopen ook lenzenvloeistof, zoals Alcon. Er zijn veel verschillende soorten lenzenvloeistof, maar een belangrijk verschil is de manier van reinigen. Bij de zogenaamde no rub lenzenvloeistof hoef je je lenzen alleen ’s nachts in de vloeistof te bewaren. De lenzen worden dan automatisch gereinigd. Met de andere soort lenzenvloeistof (rub vloeistof) moet je je lenzen handmatig schoonmaken. Doe dit dagelijks!

Tips voor het onderhoud van lenzen

  • Was je handen goed en zorg dat ze droog zijn voordat je begint met het reinigen. 
  • Haal je contactlenzen altijd op dezelfde volgorde uit je ogen, zodat je ze niet per ongeluk verwisselt. 
  • Gebruik geen water bij het reinigen van je lenzen. Dit kan zelfs schade aan je ogen aanbrengen. 
  • Maak je lenzendoosje ook elke dag schoon. Vervang hem daarnaast op tijd voor een nieuw exemplaar.
  • Ook lenzenvloeistof heeft een houdbaarheidsdatum. Dit ligt rond de drie maanden na opening. Gebruik hem niet langer dan de aanbevolen tijd.

Lees ook: Make-up dragen met lenzen: hier moet je op letten