Dit zijn de verschillen tussen nachtlenzen en daglenzen

Beauty door Daniëlle

Last van droge, gevoelige ogen en zit je vaak in ruimtes met een airco? Dan zijn nachtlenzen misschien wel iets voor jou. Je hoeft ze 's nachts maar een paar uur te dragen voor 24 uur lang goed zicht. Ideaal, toch? Misschien kun je overstappen van dag- naar nachtlenzen. Wij vertellen je wat je moet weten.

daglenzen nachtlenzen

Lees ook: Deze oogschaduwkleur laten je oogkleur knallen

Wat zijn nachtlenzen precies?

Eigenlijk zegt de naam al wat het is: lenzen die je 's nachts draagt. Inderdaad, terwijl je slaapt! De nachtlens vervormt 's nachts het hoornvlies van je oog. Als je wakker wordt neem je ze uit en kun je vervolgens zo'n 24 uur genieten van scherp zicht. Dit is erg handig voor mensen die de hele dag achter de computer in de airco zitten of snel last hebben van gevoelige en droge ogen. Dankzij nachtlenzen krijgen je ogen overdag voldoende rust en drogen ze niet uit. Nachtlenzen - ook wel 'dreamlenzen' genoemd - kan je zien als een niet-permanent alternatief voor een ooglaserbehandeling. 

Zijn nachtlenzen iets voor mij?

Of nachtlenzen geschikt zijn voor jou, moet eigenlijk altijd vastgesteld worden door een oogarts of opticien. Wel kunnen we je vertellen waar nachtlenzen handig voor zijn en welke mensen ze het meest gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een zwemmer? Dan zijn nachtlenzen ideaal voor jou. Je kunt vrijuit zwemmen zonder te hannessen met een duikbril of je zorgen te maken over chloor dat bij je lens komt. Daarnaast zijn nachtlenzen ook heel erg fijn voor de lenzendragers die hooikoorts hebben en snel droge en geïrriteerde ogen krijgen. 

Wat zijn daglenzen precies?

Daglenzen zijn eigenlijk precies het tegenovergestelde van nachtlenzen: je draagt ze overdag en doet ze voor het slapengaan weer uit. De volgende dag doe je een vers setje in. De meeste lenzendragers gebruiken daglenzen, daarnaast dragen ook veel mensen weeklenzen of maandlenzen. Het voordeel van daglenzen ten opzichte van nachtlenzen is dat je met daglenzen scherper zicht hebt. Dit verschilt overigens wel per persoon, de één ziet beter met nachtlenzen, de ander met daglenzen. Er zijn meerdere factoren die je zicht beïnvloeden, bijvoorbeeld of je ook een cylinder hebt en of je vermoeid bent.

Prijs van nachtlenzen

Naast het moment van dragen en de resultaten zijn er nog wat meer verschillen tussen de twee soorten lenzen. De daglens is bijvoorbeeld 30-60% goedkoper dan de nachtlens. Dit kan een reden zijn waarom veel mensen kiezen voor de daglenzen. Daarnaast kan het resultaat - zoals we net al zeiden - van de nachtlenzen tegenvallen en adviseert de oogartst uiteindelijk alsnog een daglens. 

Lees ook: Make-up dragen met lenzen: hier moet je op letten