Last van je lenzen? 5 fouten die je waarschijnlijk maakt

Beauty door Jeanine

Ah, lenzen! Veel mensen zweren bij deze kwetsbare, miniscule lifesavers. Je hebt geen last van een bril die beslaat of vies wordt. Toch gaat het leven van lenzendragers niet over rozen, want er zijn genoeg struggles die erbij horen. Draag je lenzen en heb je vaak last van oogirritaties? Dan kan dat komen door deze vijf fouten.

5 fouten lenzendragers

Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen nachtlenzen en daglenzen

Slecht voor je lenzen

Het is heel fijn dat contactlenzen je wereld een stuk minder wazig maken, maar af en toe kunnen ze een pain in the... eye zijn. Goed omgaan met je lenzen is nog best lastig. Je denkt er niet altijd bij na of iets slecht is voor je lenzen. Think again, want deze vijf dingen wil je echt vermijden.

1. Je draagt je lenzen te lang

Als je laat thuiskomt van een lange dag, heb je vaak geen zin om jezelf naar de badkamer te slepen en je lenzen uit te doen. Doe dat toch maar wel, want je lenzen te lang dragen of ermee slapen vergroot de kans op een ooginfectie. Het hoornvlies van je ogen heeft namelijk zuurstof nodig. Je ogen drogen uit als je je lenzen te lang in hebt. Wanneer je je lenzen dan met moeite uitdoet, loopt je hoornvlies al een mini-beschadiging op. Het gevolg: droge, rode en geïrriteerde ogen of zelfs een fikse infectie. Dat moet je echt niet willen.

2. Je vervangt je lenzen niet op tijd

Vuil en bacteriën stapelen zich op, hoe goed je je lenzen ook schoonmaakt. Vervang ze daarom op tijd. Let goed op de houdbaarheidsdatum en koop elke maand een nieuw setje maandlenzen. En nee: alleen nieuwe lenzenvloeistof doen in je doosje volstaat niet. Helaas

3. Je maakt je lenzen schoon met kraanwater of je tong en vieze handen

Even snel je lenzen indoen, dat kan toch niet zoveel kwaad? Wrong.Bedenk even wat je vandaag allemaal hebt aangeraakt. Dat wil je echt niet in je ogen krijgen. Was je handen daarom goed met water en zeep. Die hygiëne geldt niet alleen voor je handen, maar ook voor het schoonmaken van je lenzen. Gebruik geen kraanwater en al helemáál niet je tong, want dat is vragen om problemen. De bacteriën en kalk in kraanwater kunnen je lenzen beschadigen, dus gebruik alleen schone, nog niet gebruikte lenzenvloeistof om je lenzen schoon te maken. Die paar seconden die je wint zijn een oogontsteking echt niet waard.

4. Je zwemt of doucht met je lenzen

Wist je dat lenzen water opnemen? Tijdens het zwemmen of douchen functioneert je lens als een spons en wordt het water opgezogen, inclusief alle bacteriën en micro-organismen. Niet alleen een vies idee, maar door het opgezogen water verandert de vorm van je lens. In uitzonderlijke situaties kan een infectie door bepaalde micro-organismen in (zwem)water zelfs eindigen in blindheid.

5. Je lenzendoosje is niet schoon (genoeg)

Het is belangrijk dat je het lenzendoosje na ieder gebruik schoonmaakt en elke drie maanden vervangt. De bacteriën die in het doosje leven, komen uiteindelijk ook weer terecht op je lenzen. Spoel je lenzendoosje na ieder gebruik goed om met lenzenvloeistof en koop op tijd een nieuwe zodat de bacteriën zich niet opstapelen.

Lees ook: Zo doe je veel langer met je make-upproducten