Zorgverzekering vergelijken? Met deze 5 tips ben je klaar voor 2022

Lifestyle door Elsemieke

Yes, it’s (almost) that time of the year. Op 12 november maken alle zorgverzekeraars de premie voor 2022 weer bekend en kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Dat is altijd even een moetje en vaak ook een beetje gissen. Daarbij wordt de zorgverzekering ook komend jaar weer een beetje duurder. Daarom hebben we 5 tips om je zorgverzekering te vergelijken.

Beeld: iStock
Lees ook: Jouw gezondheid is geld waard

Zorgverzekering vergelijken: 5 x tips om geld te besparen

  1. Bepaal je zorgwensen voor 2022

Echt voorspellen wat je aan zorg nodig hebt komend jaar, is lastig. Je weet natuurlijk niet of je ergens in juni valt en je pols breekt. Maar, er zijn wel dingen die je wél kunt weten. Ben je bijvoorbeeld zwanger? Of heb je plannen om in 2022 zwanger te worden? Ben je onder behandeling van een psycholoog of wil je dat graag in het komende jaar? Allemaal dingen waarom het handig is om kritisch naar je huidige zorgverzekering te kijken en te bepalen of die nog wel zo bij je huidige situatie past. Je zorgverzekering vergelijken kan dus flink geld besparen.

  1. Verhoog je eigen risico

Staat er niet veel op je zorgplanning voor komend jaar? Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Ook in 2022 is je verplicht eigen risico 385 euro. Maar je kunt deze met stapjes van 100 euro verhogen. Met elke stap krijg je korting op je maandelijkse premie. Houd er wel rekening mee dat als je dus onverwachte zorgkosten maakt, je dit eigen risico altijd eerst zelf betaalt.

  1. Is die tandartsverzekering wel echt nodig?

We hebben altijd snel de neiging om ons te verzekeren voor de tandarts. Hierbij denken we niet altijd of dit wel nodig is. Als je namelijk twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, is het namelijk goedkoper om je hier niet aanvullend voor te verzekeren. De controle kost je namelijk ongeveer 20 euro. Vaak is de premie voor een aanvullende tandartsverzekering op jaarbasis een stuk meer dan die 40 euro die je aan de controles kwijt bent. Ook hiermee bespaar je tientallen euro’s. Dit kun je dan eventueel in een potje doen en daar de tandartskosten van betalen.

  1. Betaal de premie in een keer voor een jaar

Heb je een lekker bedrag op je spaarrekening staan of had je een financiële meevaller? Dan kun je ervoor kiezen om je premie in een keer te betalen in plaats van elke maand. Hiermee kun je tot wel 3% besparen. Toch lekker.

  1. Vergelijk je zorgverzekering

Het lijkt een no-brainer, maar gooi dit jaar echt even je zorgwensen in de zorgvergelijker van Independer en wie weet rolt er een veel passendere zorgverzekering uit. Je kunt het maar beter goed geregeld hebben!

Lees ook: 5 manieren om gezonder te eten