Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Laatste kaart! Deze 3 acties tijdens Uno doen we blijkbaar verkeerd

Tijdens een weekendje weg, een avondje met vriendinnen of terwijl je reist met de trein: Uno is hét spel dat je overal kunt spelen. Speel jij het maar al te graag en vind je jezelf een master in Uno? Lees dan dit artikel maar eens goed door, want de kans is groot dat je een paar regels overtreedt. Oeps.

Uno fouten

Lees ook: 10 x housewarming spelletjes om de party nog leuker te maken

+2 kaarten trekken

We doen het allemaal wel eens: je tegenstander denkt je beet te nemen door een +2-kaart op te gooien, maar jij gooit daar nog een +4-kaart bovenop. Ja, dát kan dus eigenlijk niet. Het is dus niet zo dat je je tegenstander zes kaarten in een keer kunt laten pakken. Volgens Uno mag je pluskaarten namelijk helemaal niet stapelen. Say what? Kijk zelf maar:

Wat houdt dat precies in? Je mag geen +2-kaart of +4-kaart direct achter elkaar opgooien. Als jij bijvoorbeeld een +4-kaart neerlegt, moet de andere speler eerst vier kaarten pakken en diegene slaat daarmee zijn of haar beurt over. Je mag daarna wel weer een pluskaart neerleggen, maar het mag dus niet direct achter elkaar. Kort samengevat: je mag dus geen +2-kaart op een +2-kaart leggen, een +2-kaart op een +4-kaart (of andersom) of een +4-kaart op een +4-kaart. Stom.

Spelrichting veranderen

Het stapelen van bepaalde actiekaarten geldt niet alleen voor de pluskaart. De beurt overslaan-kaart en omkeerkaart (waarmee je de spelrichting verandert) mogen ook niet direct achter elkaar worden gespeeld. Heb je de actiekaart waarbij je de kleur kunt veranderen? Dan hoef je dit niet te doen: je mag ook de kleur houden die al in het spel ligt.

Meerdere kaarten in een keer spelen

Ja, bovenstaande regel leidt helaas ook tot deze shocker. Je mag dus niet achter elkaar je kaarten spelen. Heb jij twee keer een rode 3 en ook nog een blauwe 3? Dan moet je kiezen, want je mag maar eentje neerleggen. Wij gaan deze regel maar even heel snel vergeten…

Lees ook: TEST: Welke pizza ben jij?