Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Wauw! Deze katten hebben twee verschillende kleuren ogen

Als echte kattenliefhebbers vinden we eigenlijk elke kat wel een schatje. Of het nou een prachtige Maine Coon is of een vuilnisbakkenras: ze zijn allemaal even lief. Net als vele dieren veroveren ook deze katten het internet, maar om een hele andere reden. Ze hebben namelijk twee verschillende kleuren ogen. Prachtig om te zien!

heterochromia kat

Lees ook: Waarom een drinkfontein beter is voor je kat (en voor jou)

Twee verschillende kleuren ogen

Een kat met een witte vacht en blauwe ogen is normaal gesproken al een plaatje om te zien. Deze katten weten dat te overtreffen. Ze zijn fluffy, schattig en hebben een bijzonder ding gemeen: ze hebben allemaal twee verschillende gekleurde ogen. Eén oog is felblauw, terwijl de ander felgroen of bruin is. Wauw!

Tekort aan melanine

Dat de katten verschillende gekleurde ogen hebben, is best bijzonder. Het ontstaat namelijk door een tekort aan melanine. Dat kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld door een ongeluk, ziekte of door een genetische fout. De Griekse term is ook wel ‘heterochromia iridis’. Je ziet het vooral in katten met een witte vacht, maar er zijn ook katten met een gekeurde vacht die heterochromia hebben. Als een kat het 'white spotting gene' met zich meedraagt, kan hij al twee verschillende kleuren ogen krijgen, ook als hij geen witte vacht heeft. Het ziet er in ieder geval heel tof uit!

Beeld: iStock

Lees ook: Poept je kat ineens buiten de kattenbak? Dit is er aan de hand