Waarom je in de hitte warme drankjes moet drinken om af te koelen

Eten door Sanne

Wat bestel je op een terras als je wil afkoelen? Juist ja, een ijskoud drankje zoals ice tea of een wit biertje. Maar tijdens warm weer kun je beter voor een warm drankje gaan dan een koud drankje. Maar waarom?

Lees ook: Wat werkt beter tegen de warmte: ramen open of dicht?

Het lichaam koelt af door…

Juist ja, door te zweten. Daarom kun je beter in de hitte een warm drankje bestellen dan een koud drankje. Koude drankjes zorgen voor een kort moment van verkoeling, maar het zorgt er ook voor dat je bloed minder snel stroomt. Het gevolg? Meer moeite met het afvoeren van de hitte in je lichaam. Je lichaam moet harder aan het werk om zichzelf op te warmen waardoor je het juist warm krijgt.

Wat je nog meer kunt mijden

Ook is het verstandig om geen koude alcoholische drankjes te drinken op een warme dag. Alcohol werkt namelijk vochtafdrijvend, waardoor je lichaam niet genoeg vocht overhoudt om te kunnen zweten. Hierdoor kan de warmte je lichaam niet uit. Daarnaast helpt het ook niet om drankjes te drinken met veel suiker (of ijsjes te eten met veel suiker). Je lichaam moet dan aan het werk om alle suikers af te breken, wat weer extra warmte genereert.  

Wat ook helpt

Naast warme drankjes drinken, kun je ook pittig voedsel gaan eten. Wedden dat jij hier flink van gaat zweten? En ja, dan koel je dus af! Verder kun je beter niet te koud douchen, want dit heeft eigenlijk hetzelfde effect als een koud drankje. Natuurlijk begrijpen we ook wel dat een superwarme douche ook niet te doen is. Kies voor de middenweg: lauwwarm.

Lees ook: Slapen in hitte: zo doe je dat