Lifestyle / Celebs
Celebs

Emotionele Britney Spears kan zich eindelijk uitspreken: 'Ik ben een slaaf van mijn vader'

Na jaren van zwijgplicht kon Britney Spears zich woensdag in de rechtbank eindelijk uitspreken over haar schrijnende leefsituatie. Al dertien jaar staat ze onder curatele bij haar vader. Fans vermoedden al jaren dat Britney diepongelukkig is. Britney mocht zich nergens over uitspreken... tot nu. "Ik wil gewoon mijn leven terug."

britney spears

Lees ook: Zo zag Jaimie Vaes eruit vóór plastische chirurgie

Free Britney

In 2020 bereikte de Free Britney-beweging zijn hoogtepunt. In de documentaire Framing Britney Spears kwam aan het licht hoe haar vader al jaren de macht over haar heeft. Sinds haar zenuwinzinking in 2008, staat ze onder curatele van James Spears. Dertien jaar lang. Fans en internatonale beroemdheden deelden massaal hun steunbetuigingen, maar Britney zelf zweeg of vertelde de wereld dat alles goed met haar ging. Dat was een leugen, vertelt de zangeres woensdag in de rechtbank in Los Angeles. "Ik ben niet gelukkig, ik slaap niet. Ik ben zo boos, het is krankzinnig. En ik ben depressief."

Slaaf

In de rechtzaak wordt besproken of haar vader en een co-bewindvoerder de baas blijven over haar leven en carrière. Britney vertelde dat ze eerder niet wist dat ze een verzoek kon doen om het curatorschap op te heffen. "Ik wil gewoon mijn leven terug.” In het emotionele betoog zegt ze zich een ‘slaaf’ te voelen. Ook wordt ze gedwongen om meerdere keren per week therapie te volgen op plekken waar fotografen haar opwachten. "Ik geloof oprecht dat deze bewindvoering neerkomt op misbruik".

Geen vrijheid

Britney heeft nul zeggenschap over haar eigen leven. Zo wil ze graag een trouwen en een kindje met haar vriend Sam Ashgari. Beiden mag ze niet zolang ze onder curatele staat. Ze heeft een spiraaltje en mag deze niet laten verwijderen, vertelt ze. Volgens Britney staat ze nog steeds onder curatele bij haar vader, zodat hij haar kan controleren en van haar carrière kan profiteren. "Hij genoot ervan om controle over me te hebben. Niet voor 100, maar voor 1000 procent. Ik word in feite misbruikt en dat al 13 jaar lang. Ik wil nu mijn verhaal doen, zodat iedereen misschien begrip krijgt voor de schade die mij is toegebracht. Toen en nu nog steeds." Ze vervolgt: "Ik werd gedwongen het medicijn lithium te gebruiken, dat je gemoedstoestand moet stabiliseren. Daardoor had ik het gevoel de hele dag dronken te zijn. Ik kon niet meer voor mezelf opkomen en was bang om een gesprek aan te gaan met zowel mijn vader als moeder".

Haar vader James beweert dat hij denkt dat deze situatie het beste is voor Britney. "Mijn vader en iedereen die betrokken is bij deze bewindvoering, inclusief mijn management - ze horen in de gevangenis,” aldus de popster. "De mensen die me dit aangedaan hebben mogen hier niet mee weg komen.”

Beluister de speech

Britneys speech is hieronder te beluisteren. Veel fans en celebs, waaronder ex Justin Timberlake en Khloe Kardashian, delen hun steunbetuigingen op social media.

Lees ook: Installeer jezelf maar vast op de bank, want Too Hot To Handle seizoen 2 is begonnen

Beeld: Getty