Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Hier moet je op letten bij het kopen van een zonnebril

Het is zo ver: de temperaturen komen boven de 20 graden uit en we zien bijna dagelijks de zon. Het heeft even mogen duren dit jaar, maar het is eindelijk lekker weer. En bij veel zon hoort natuurlijk ook een goede zonnebril. Moet jij er dit jaar nog ééntje op de kop tikken? Dan moet de op de volgende dingen letten.

zonnebril kopenLees ook: Dit zijn de zonnebrillen trends van 2021

Waarom een goede zonnebril belangrijk is

Al dat zonlicht is natuurlijk fijn, maar het is ook schadelijk. De Uv-straling is namelijk niet goed voor je ogen. Het kan zorgen voor verblinding en daarom is een zonnebril die deze straling zo veel mogelijk tegenhoudt erg belangrijk. En niet alleen je ogen, maar ook je gevoelige huid rondom je ogen wordt met een zonnebril beschermd. Het niet voldoende beschermen van je ogen kan zelfs lijden tot beschadiging aan het hoornvlies, staar en maculadegeneratie.

Uv Bescherming

Zoals we al zeiden is het belangrijk dat een zonnebril je ogen goed beschermd tegen het zonlicht. Als je een zonnebril koopt, ga dan voor een bril die 99% van de Uv-stralen blokkeert. Op deze manier zijn je ogen het beste beschermd. Hoewel veel mensen denken dat alleen dure zonnebrillen deze bescherming bieden, is dit absoluut niet meer. Ook goedkopere brillen kunnen deze bescherming namelijk bieden. Zolang er UV400 of 100% UV op de bril staat zit je safe.

Het CE-teken

Voor een zonnebril, zijn er verschillende beschermingsfilters. Dit wordt aangegeven met het CE- teken en gaat van de categorie 0 t/m 4. Deze cijfers geven de mate van bescherming aan. 

  • 0: voor bewolkt weer of binnen, weinig bescherming
  • 1: voor bewolkt weer met een beetje licht
  • 2: voor mooi weer, maar voor korte tijd
  • 3: voor hevig licht bij mooi weer, zoals aan zee of in de bergen. Voor langdurig gebruik in de zon.
  • 4: voor extreem veel licht zoals in de bergen tijdens wintersport

Het beste is dus een CE 3 voor de warme zomerdagen. Een zonnebril met beschermingsfilter CE 4 kan zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer je autorijdt zal je hiermee niet goed kunnen zien.

Glazen zonnebril

Ook de glazen van een zonnebril komen in verschillende vormen en maten. Zo heb je bijvoorbeeld ook glazen van kunststof. Deze hebben als voordeel dat ze lekker licht zijn en minder snel zullen breken. Toch hebben echte glazen onze voorkeur. Door echt glas heb je namelijk scherper zicht en daarnaast krijg je ook minder snel last van krassen. Ook is er nog een verschil tussen donkere en lichte glazen. Je zou denken dat donkere glazen beter zijn omdat ze meer bescherming bieden, maar dit is zeker niet het geval. Het heeft namelijk niets te maken met in hoeverre ze je ogen beschermen.

  • Bruin glas: verminderen felheid, maar vervormen kleuren lichtelijk
  • Roze glas: ideaal voor watersport, omdat ze een beter contrast bieden bij blauwe of groene kleuren
  • Geel glas: een scherp zicht, maar kleuren vervormen hevig
  • Groen glas: vermindert verblinding en filter blauw licht gedeeltelijk voor een duidelijk contrast
  • Grijs glas: vermindert felheid van licht en vervormt geen kleur

Montuur zonnebril

Nou is bescherming voor je ogen fijn, maar dat is ook niet alles. Je wilt er natuurlijk wel stylisch uitzien deze zomer en daarom is een montuur dat bij je past erg belangrijk. Ga voor een montuur die je overal bij kunt dragen. Verder is comfort heel belangrijk. Ga je voor een bril met beentjes of heb je daar een hekel aan omdat deze standaard in je haar knopen? Het belangrijkste is dat hij echt goed zit en jij je er lekker in voelt. 

Lees ook: Welke zonnebril past bij mijn gezichtsvorm?