Zonneallergie? Dit kun je er tegen doen

Lichaam door Sanne

Word jij na een dagje terras in het zonnetje gestraft met vervelende bultjes die ontzettend beginnen te jeuken? Een heel herkenbaar probleem voor velen, maar wat doe je er tegen? Helaas is helemaal voorkomen geen optie, maar je kunt je huid wel zo goed mogelijk beschermen om de uitslag te verminderen. Zo doe je dat.

zonneallergie tips tegen doen

Lees ook: Goed smeren! Zo vind je een goede zonnebrand zonder (te veel) troep

Wat is zonneallergie?

Wanneer je last hebt van zonneallergie, reageert je huid overgevoelig op uv-straling. Dit komt vooral voor bij mensen met een lichte huid en ontstaat wanneer je huid nog niet is gewend aan de zon. De meeste krijgen dan rode bultjes, vochtblaasjes of vlekjes op de huid die in de zon is geweest. De huid kan warm en branderig aanvoelen en meestal krijg je ook jeuk. Deze uitslag ontstaat enkele uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest. Helaas is zonneallergie niet helemaal te voorkomen, maar je kunt je huid wel zo goed mogelijk beschermen om de uitslag te verminderen.

Tips om zonneallergie te verminderen

1. Blijf tussen 11:00 en 15:00 uit de zon

Tussen 11:00 en 15:00 is de uv-straling het sterkst. Dat betekent dat je dan beter niet de zon kunt opzoeken. Blijf in de schaduw (denk eraan: wel blijven insmeren) of houd binnen lekker een siësta.

2. Draag zonbeschermende kleding

Tijdens zonnige dagen kies je het best voor luchtige kledingstukken (denk aan katoen of linnen) die je huid zoveel mogelijk beschermen tegen direct zonlicht. Verder kun je een grote zonnehoed opzetten. Deze beschermt je gezicht tegen de zon. Niet de outfit die je voor ogen had, maar je bent jezelf de volgende dag dankbaar, geloof ons maar. Let wel op: luchtige kleding laat nog steeds uv-straling door, dus blijf jezelf goed insmeren!

3. Smeren, smeren en nog eens smeren

Wanneer je allergisch bent voor zonlicht, dan is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de uv A-stralen. Wanneer je dus een zonnebrandcrème koopt, moet je hier dus wel even op letten. Veel zonnebrandcrèmes beschermen namelijk alleen tegen uv B-straling. Daarnaast doe je er verstandig aan om een zonnebrandcrème te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Gevonden? Dan is het belangrijk dat je een half uur voor je gaat zonnen goed insmeert en dit elke twee uur herhaalt(!). Genoeg zon gezien? Blijf je huid goed verzorgen, dit keer met een aftersun en het liefst eentje die speciaal ontwikkeld is ontwikkeld voor mensen met een zonneallergie. Geen aftersun in huis? Gebruik een komkommer om je huid te verkoelen.

4. Droog je huid goed af na het zwemmen

Lekker in zwembad gesprongen? Let dan eventjes op: een natte huid is gevoeliger voor zonlicht. Wanneer je last hebt van zonneallergie is het verstandig om je huid goed af te drogen voordat je in de zon gaat liggen.

5. Laat je huid wennen aan de zon

Wanneer de zonnige lentedagen aanbreken, kun je je huid alvast laten wennen aan de zon. Zoek de zon voor een kwartiertje per dag op en bouw dit langzaam verder op. Zo heb je in de zomer wanneer je echt wil zonnen een stuk minder last! Maar denk eraan: ook in de lente moet je je goed blijven insmeren!

Lees ook: In deze badpakken paradeer jij straks stijlvol op het strand

Beeld: iStock