Dit is de 'beste leeftijd' om zwanger te raken

Kinderwens door Chloe

Hoewel we het natuurlijk niet voor het zeggen hebben, hebben veel vrouwen al een 'ideale' leeftijd in hun hoofd om zwanger te raken van hun eerste kind. Toch hebben we het niet bepaald voor het zeggen. Leeftijd, carrière en het vinden van een partner spelen een belangrijke rol. En als dit dan allemaal lukt voor je die 'ideale' leeftijd hebt bereikt, is dit dan wel het juiste moment? Bestaat er sowieso wel een perfect moment voor een eerste zwangerschap? Wij zochten het voor je uit. 

beste leeftijd zwangerLees ook: 10 x de domste adviezen die zwangere vrouwen hebben gekregen

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden

Velen van ons zullen het wel herkennen: zodra je de 25 voorbij bent begint je op te vallen dat steeds meer vrouwen in je omgeving zwanger raken. Niet gek dus dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen zwanger raken van hun eerste kind 29,4 is. Rond de 30 dus. Maar dat betekent niet dat dit per se de juiste keuze is voor jou. Dat verschilt namelijk voor iedereen en de levensfase waar je op dat moment in zit. 

Carrière en zwanger worden

Als we het onderzoek van de University van Washington moeten geloven is je salaris een belangrijke factor. Vrouwen die veel geld willen verdienen en carrière willen maken kunnen het beste wachten tot na hun 30ste. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die op hun 25ste zwanger raken zo'n 2,5 jaarsalarissen verliezen tijdens hun werkende periode en ook vrouwen die op hun 28ste hun eerste kindje krijgen verdienen een stuk minder dan vrouwen die na hun 30ste voor het eerst zwanger raken.

Hoeveelheid kinderen

Ook de Universiteit van Rotterdam deed onderzoek naar de perfecte leeftijd. Zij hebben zich voornamelijk gefocust op het feit of je één of meerdere kinderen wilt. Volgens de onderzoekers moet je als je de wens hebt om drie kinderen te krijgen op de 23ste voor het eerst zwanger raken. Wil je er twee dan kan je het beste beginnen op je 27ste en denk jij dat je je handen al vol genoeg hebt aan één kind dan zou de ideale leeftijd 32 zijn. Behoorlijk wat verschil dus. 

Gezondheid

Het is bekend dat hoe ouder we worden, hoe meer complicaties er kunnen optreden bij de baby of hoe kleiner de kans op een geslaagde zwangerschap wordt. Maar vanaf welke leeftijd gebeurt dit? Amerikaanse onderzoekers claimen dat je het beste tussen je 27ste en 34ste aan kinderen kan beginnen. Dit zou ermee te maken hebben dat je gezondheid vanaf je 22ste zou toenemen en vanaf je 35ste zou afnemen. Ook ben je voor je 22ste vaak nog bezig met een studie of heb je nog geen vaste relatie. Ook dat speelt natuurlijk een grote rol bij het krijgen van kinderen.

De beste leeftijd om zwanger te worden

Echt een antwoord op de vraag wat de perfecte leeftijd is voor je eerste zwangerschap hebben we dus niet echt. Er spelen zoveel verschillende factoren mee dat het voor iedereen anders is. Dus niet alleen je gezondheid, maar ook de situatie waar je in zit speelt een grote rol. Hoe dan ook, als het voor jou en je partner goed voelt dat is dat de beste tijd.

Beeld: Unsplash

Lees ook: 5 podcasts voor (toekomstige) moeders