Bij elkaar blijven of scheiden?

Relaties door Redactie Ze.nl

Je hebt jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld. Ups and downs meegemaakt. Misschien heb je samen wel een paar kinderen. Toch is de koek op. Je denkt steeds vaker na over een echtscheiding. Een moeilijke beslissing, want scheiden maakt niet per se gelukkig. 

scheiden

Tegenspoed

Elkaar steunen in voor- en tegenspoed klinkt erg romantisch, maar als die tegenspoed er is volgen er vaak veel frustaties, onzekerheid en ruzie. Er kan van alles misgaan in het leven waar je tijdens je wittebroodsweken niet aan denkt. Je partner zit opeens zonder werk, is depressief geworden, jij of je partner wordt verliefd op een ander, je bent een kindje verloren, je groeit uit elkaar...

Twijfelen over je relatie

Wanneer je samen ongelukkig bent, lijkt scheiden een logisch vervolg. Helaas is de keuze niet zo makkelijk gemaakt. Vooral als je samen kinderen hebt, financieel op elkaar aangewezen bent, veel gezamenlijke vrienden hebt of heel lang bij elkaar bent. Per persoon zijn er nog veel meer redenen waarom je kunt twijfelen over een scheiding. Maar wat te doen met deze onzekerheid? "Wanneer je twijfelt over je relatie, is het allereerst van belang om te kijken of je twijfels zich beperken tot je relatie of dat je überhaupt over allerlei levensgebieden twijfelt", vertelt psychologe Drs. R.E. Klein. "In het geval van het laatste is het waarschijnlijker om je identiteit of zelfvertrouwen onder de loep te nemen, in plaats van specifiek je relatie. Wanneer je over je andere levensgebieden echter niet of beperkt twijfelt, dan is het verstandig om je relatie eens te analyseren. Wat is het in je relatie dat je doet twijfelen? Gaan je twijfels over eigenschappen of vaardigheden van je partner? Het is heel normaal dat een man en vrouw in een relatie nooit helemaal precies bij elkaar passen en ergernissen en irritaties zijn de normaalste zaak van de wereld."

Relativeren

Een beetje relativeren is dus essentieel. Vergeet niet: het gras is écht niet groener bij de buren. Elk stel in een lange relatie maakt ups and downs mee. De ene periode ben je gelukkiger met elkaar dan de andere. Als je toch kiest voor een echtscheiding aanvragen, dan betekent het niet dat je daarna opeens gelukkiger bent.

Spijt

Als je twijfelt over scheiden of uit elkaar gaan, zul je vast bang zijn voor spijt. Stel, je blijft bij elkaar, welke nieuwe ervaringen en geluksmomenten mis je dan? En als je wel gaat scheiden, vind je wel een leuke nieuwe liefde? Zul je je kinderen nog vaak zien? Ja, het was geen geweldig huwelijk, maar je had het toch prima met elkaar? Spijt is een lastig ding. Je kunt achteraf spijt hebben dat je bent gescheiden of je kunt achteraf spijt hebben dat je bij elkaar bent gebleven. Hoe jij er over twintig jaar op terugkijkt, dat weet je niet. 

Uit Brits onderzoek bleek dat 50% van de gescheiden koppels spijt heeft van de break-up, zo meldt DailyMail. Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt. Sommigen hebben zelfs zo erg spijt dat ze het overwegen om de relatie een nieuwe kans te geven, 42% doet dit ook daadwerkelijk en bij 21% van de stellen was het een geslaagde poging, dit percentage is tot op heden nog steeds happy together. Weer de helft daarvan (volg je het nog?) geeft aan gelukkiger te zijn dan vóór de scheiding.

Ook een Amerikaanse sociologe Linda Waite deed onderzoek naar (on)gelukkige huwelijken. Ze vroeg duizenden stellen naar hun happiness en volgde daarna de 645 koppels die in de categorie ‘ongelukkig’ vielen. Na vijf jaar vroeg ze nog eens hoe het met ze ging. Sommigen waren inmiddels gescheiden, maar een groot deel was nog bij elkaar. Maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later weer blij met elkaar. Vooral de koppels die zich eerder het meest ongelukkig noemden, waren verbeterd: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie ‘gelukkig getrouwd’. Zie je, it gets better.

Nieuwe kans

Na een dieptepunt kan weer een hoogtepunt komen. Een gelukkige relatie komt niet zomaar aanwaaien, daar moet je moeite voor blijven doen. Begin met een open gesprek, aan welke punten in jullie relatie willen jullie nog werken? Erkenning dat het beter kan is de eerste stap. Daarna is het de kunst om tijd voor elkaar vrij te maken. Doe meer moeite voor elkaar. In grote dingen of kleine dingen. Van elke dag om dezelfde tijd in bed liggen tot samen een weekje weg boeken. Makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je partner niet zo goed meewerkt als je zou willen. Relatietherapie kan ook een redder zijn, het is misschien makkelijk voor jullie om met een onpartijdig persoon te spreken. 

Wel scheiden, en nu?

Goed, je hebt de knoop doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar. Als je 'op papier' uit elkaar wilt, moet je een echtscheiding aanvragen. Hiervoor kun je een verzoekschrift indienen, dat je via een advocaat aan de rechtbank stuurt. Als jullie het eens zijn over de scheiding, kun je dit samen doen. Zo niet, dan doe je dit afzonderlijk van je partner. Dan heb je allebei een eigen advocaat nodig.

Bij een scheiding komt veel kijken. Je moet veel zaken regelen. Tegenwoordig kun je ook online scheiden. Als je een scheiding digitaal indient, ontvang je binnen 24 uur een bevestiging met opgave van de persoonlijke gegevens die benodigd zijn om de scheidingsprocedure te starten.