Ja of nee: Is zoenen vreemdgaan?

Relaties door Marleen_S
Buiten de pot piesen. We zullen het er allemaal over eens zijn: als je vent je bedriegt, dan is dáár het gat van de deur. Maar wat verstaan we eigenlijk onder vreemdgaan? Is zoenen al een stap te ver of gaat het alleen om seks?

 
Zoenen is intiem, maar seks ook. Toch vinden veel vrouwen dat hun partner pas vreemdgaat als er seks bij komt kijken. Want ach, een kusje, daar laat je toch niet je jarenlange relatie voor op de klippen lopen? Met iemand een avontuurtje tussen de lakens beleven is veel erger dan een zoen. Je geeft je letterlijk en figuurlijk bloot aan iemand. En een zoen kan zomaar ineens gebeuren, over seks denk je meer na, omdat daar ook meer handelingen bij komen kijken.



Dat seks met een ander erger is dan een zoenen, vindt ook Dianne (29). "Ik geloof niet in monogamie. Dat ik voor altijd trouw zou moeten blijven aan mijn vriend, vind ik een benauwende gedachte. Toch probeer ik het wel, omwille van hem. Hij heeft me al eens een keer een slippertje vergeven. Of nou ja, het was alleen een zoen. Op vakantie liet ik me gaan met – heel fout – de barman en de volgende dag heb ik het uit schuldgevoel gelijk opgebiecht. Hij schrok ervan, maar weet het aan de omstandigheden. Warm weer, zwoele muziek, de drank... We hebben er goed over gepraat en hij vergaf het me. Andersom zou ik het ook niet erg vinden als hij een andere vrouw kust. Niet alleen omdat het mezelf is overkomen, maar ook omdat het snel plaatsvindt. Voor je het weet is het alweer voorbij. Bij een stomende vrijpartij ben je echt één met elkaar. Of nou ja, in elkaar. Het idee dat mijn vriend een ander bloot heeft gezien en haar tot een hoogtepunt heeft gebracht, vind ik moeilijker te verkroppen dan dat hij heeft staan zoenen met een vaag meisje op een festival. Ik zou het hem kunnen vergeven. Maar één keer, want ja, ik blijf niet aan de gang."
 
Seks is lust, een zoen is gevoelig
Er zijn ook vrouwen die vinden dat je met een zoen gelijk met één been in het singlebestaan staat. Met een kus druk je uit dat je verliefd bent op diegene. Of sterker, dat je van iemand houdt. Casual seks kan namelijk ook gewoon pure lust betekenen, zonder dat daar gevoelens bij om de hoek komen kijken. Bij een zoen ligt het iets gevoeliger.
 


Maud (24)

is er heel stellig over. “Het idee dat mijn vriend met een ander het bed in duikt, daar kan ik niet bij. Ik zou het hem nooit vergeven. Maar eigenlijk krijg ik ook al buikkrampen als ik hem zoenend voor me zie met een andere vrouw. Zoenen is iets intiems. Iets wat je doet als blijk dat je van iemand houdt. Misschien komt het doordat ik vroeger ook nooit ‘zomaar’ zoende met een wildvreemde in de kroeg, maar zoenen doe je maar met één iemand: met je partner. Het kan aan mij liggen, maar met zoenen komt er een vonkje vrij, je doet het uit verliefdheid of omdat iemand bepaalde gevoelens bij je losmaakt. Met een sekspartij in een dronken bui kan ik nog begrijpen dat het niet je bedoeling was, dat je verder niets van haar wilt. Het blijft alsnog fout natuurlijk, maar als mijn vriend met iemand anders zou zoenen, doet hij dat wél met een reden. Waarschijnlijk omdat hij iets voor haar voelt. Anders zoen je niet zomaar even met iemand. Ik denk dat ik hem zoenend voor me zien met een collega nog erger vind dan seks met een wildvreemde toerist op vakantie. Mijn punt is heel duidelijk naar hem: flirten doe je lekker waar ik niet bij ben, dat is prima, maar als ze te dichtbij komt, houd je gewoon afstand. Ik laat me ook niet zomaar verleiden. Een zoen zit in een klein hoekje.”
 
Wat vind jij: valt zoenen al onder het kopje vreemdgaan of geldt dat alleen voor seks?