Er zijn 5 love languages: wat is die van jou?

Relaties door Angel

Verwen jij je partner met bloemen en lieve cadeaus, geef je veel knuffels? Of toon je je liefde met woorden? Ieder doet het (on)bewust op zijn of haar eigen manier. Er zijn vijf liefdestalen voor het uiten van liefde. Weet jij al op welke manier jij en je partner communiceren? 

Lees ook: Jij een knuffelkont en je partner niet? Zo ga je ermee om

Love languages

Volgens relatietherapeut Gary Chapman zijn er daadwerkelijk vijf uitingen van de liefde: woorden, lichamelijke aanraking, cadeaus geven en krijgen, tijd en aandacht én hulpvaardigheid. 

Woorden

Je houdt van complimentjes geven en lieve woorden. Zinnen zoals ‘ik hou van je’ en ‘ik mis je’ betekenen dan ook veel voor je. Bij deze language moet je wel oppassen dat je niet in de negatieve woorden blijft hangen.

Lichamelijke aanraking

Een stevige warme knuffel, dicht tegen elkaar aan kruipen of even je partners hand pakken. Je wordt gelukkig van deze momentjes. Je vindt fysiek contact erg belangrijk en je verwacht het ook terug van de ander.

Cadeaus

De gedachte dat je lief aan je denkt door middel van een cadeautje: geweldig. Je hoeft echt niet een groot bijzonder cadeau. Je favoriete snack wordt ook gewaardeerd. Je wordt blij van de gedachte dat je partner aan je denkt en dat laat zien.

Tijd en aandacht

Samen tijd doorbrengen en aandacht hebben voor elkaar: dit vind je enorm belangrijk. Je geniet ervan om samen te zijn, zelfs thuis op de bank. Het zijn de kleine momenten van geluk die ertoe doen.

Hulpvaardigheid

Je staat altijd klaar voor je liefje. Als hij of zij een zware dag heeft gehad, heb jij al een lekkere maaltijd gekookt. Je doet er alles aan om je liefde via deze manier te laten zien. Je partner helpen wanneer die een moeilijke tijd doorgaat.

Gary Chapman zijn boek

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over deze love languages? Bekijk dan Gary Chapmans boek: De vijf talen van de liefde.

Lees ook: Waar je rekening mee moet houden als je gaat samenwonen