Strijken zonder strijkplank: 10 snelle manieren om kreukels weg te werken 

Vrije tijd door Angel

Strijken is van niemand de grootste hobby. Het kan écht een gedoe zijn, vooral als je weinig tijd hebt. Maar wat als we kunnen strijken zonder die strijkplank? Dat scheelt heel veel tijd en ruimte. En de kreukels gaan er evengoed uit.

strijken zonder strijkplank

Lees ook: Rijstwater is het geheim om je haar sneller te laten groeien

Dikke stof 

Zorg ervoor dat je een strijkmat of -deken hebt. Dit maakt het strijken een stuk makkelijker. Je kunt zelfs nog een dikke handdoek gebruiken als ondergrond. Let er wel op dat je de handdoek dubbelvouwt én dat het een witte of beige kleur is. Dit zijn de beste kleuren, die geven namelijk niet af als je gaat strijken. Een plantenspuit en een föhn komen ook van pas bij één van deze manieren.

Föhnen

Heb je net een vervelende kreukel die je snel weg wilt werken? Gebruik dan je föhn. Het is belangrijk dat je je kledingstuk uitdoet. Maak de kreukel een beetje vochtig en richt de föhn er op een afstand op. Door de warmte haal je de kreukel eruit. Er is geen strijkplank aan te pas gekomen!

Ophangen in de badkamer

Deze tip is ideaal als je in een hotelkamer bent zonder strijkplank. Je hebt alleen een warme douche nodig. Hang je kledingstuk in de badkamer terwijl je een douche neemt. De stroom en warmte van het warme water trekt in je kleding en verzacht de kreukels.

Anti-kreuk spray

Handig om mee te nemen in je handtas: de anti-kreuk spray. Dit haal je gewoon bij een supermarkt! Nu weet je zeker dat je op alle plekken je kreukels weg kunt halen.

Onderkant van een warme pan

Je kunt ook strijken met de onderkant van een warme pan. Kook eerst een pan met water. Gooi het water eruit voordat je de pan op het kledingstuk zet. Gebruik het als een strijkbout op een platte ondergrond.

Droger en ijsblokjes

Gooi je kledingstuk in de droger met een hand vol ijsblokjes. Zet dit ongeveer drie minuten op de warmste stand. Zo komt er genoeg stoom vrij om de kreukels weg te werken. Zo niet, dan laat je ‘m iets langer draaien.

Azijn

Meng een derde natuurlijke witte azijn en twee derde deel water in een plantenspuit. Schud het vervolgens goed door elkaar. Nu heb je een selfmade anti-kreuk spray. Sprayen maar!

Natte handdoek

Leg je kledingstuk op tafel en leg daarbovenop een vochtige handdoek. Zorg ervoor dat je de handdoek overal goed aandrukt. Je kreukels worden zo ‘weggedrukt.' Je kleding moet daarna wel even opdrogen.

Stoom uit de waterkoker

Kook water in de waterkoker tot er stoom ontstaat. Als het water gekookt is, houd je het kledingstuk strakgetrokken erboven. Net zo lang tot het weer glad is.

Warme stijltang

De klassieke stijltang kun je ook gebruiken om je kleding glad te strijken! Deze methode werkt het beste bij kleine oppervlaktes, zoals een kraag. De stijltang moet wel op een lage hittestand staan, anders verbrand je je kleding.

Heb jij al een favoriete manier om jouw kleding te ‘strijken’ als je geen strijkplank hebt?

Lees ook: Deze planten geven we altijd té veel water