Milieuvriendelijk wassen: 4 tips

Voor een gemiddelde wasbeurt is maar liefst 40 tot 50 liter water nodig. En dan hebben we het nog niet over het energieverbruik. Niet heel goed voor de natuur dus. Maar jij wil wel een lekker schone was hebben. Hoe kan dit toch milieubewust? Dit zijn een aantal tips.

10 coronaproof ideeën om op je vrije dag te doen

1. Was zo koud, kort en veel mogelijk

Je denkt misschien: hoe heter ik was, hoe schoner mijn kleding wordt. Maar met een koudere stand wordt je was net zo schoon. Het meeste wasgoed wordt helemaal schoon en fris na een uur draaien op 30°C. Ondergoed, vaatdoeken en handdoeken mogen wel op 60 °C. Verzamel ook zo veel mogelijk was per keer, zodat je zo min mogelijk wasjes hoeft te draaien.

2. Draag je kleding langer

Je broek of shirt na één dag al in de wasmand is vaak helemaal niet nodig. Hang kleding die niet fris ruikt eens aan een kledinghanger te luchten. Ondergoed, sokken en echt vieze kleding (bijvoorbeeld sportkleding) kun je natuurlijk wel meteen in de was gooien. Je kunt ook een textielspray gebruiken. Deze neutraliseert geurtjes, waardoor jij langer met je kleding kunt doen. Scheelt weer een extra wasje!

3. Kies de juiste wasmachine

Onder de wasmachines zijn er allerlei soorten en maten. De ene wasmachine is daarmee ook milieubewuster dan de ander. Samsung heeft bijvoorbeeld een wasmachine en droger uitgebracht die zo eco mogelijk jouw vieze onderbroeken wassen. Deze maakt in de helft van de tijd je was zo schoon mogelijk. Ook verbruikt de wasmachine tot 20% minder energie. De droger helpt je ook om zo snel mogelijk je was droog te hebben. Zo kun je met én wassen en drogen binnen 2 uur helemaal schone droge was hebben. En nog beter: als je een QuickDrive™ wasmachine of was-droogcombinatie bestelt, krijg je een Veloretti fiets t.w.v. € 399 of tot € 200 retour cadeau.

4. Kies voor Eco wasmiddel

‘Normaal’ wasmiddel kan heel veel synthetische stoffen bevatten die niet zo goed zijn voor de natuur en voor je wasmachine. Je wilt natuurlijk wél een lekker geurende was hebben. Gelukkig zijn er ook allerlei ecologische wasmiddelen die toch heel lekker ruiken. Deze flessen bevatten alleen natuurlijke elementen en de verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal. Zorg ook dat je zo min mogelijk wasmiddel gebruikt. Dan gaat dit niet verloren, én haal jij meer wasbeurten uit je fles wasmiddel.

samsung

Lees ook: Festivaltip! HEMA heeft nu een draagbare wijnkoeler met 3 liter wijn