Dit is de echte reden dat je kat niet het hele voerbakje leegeet 

Vrije tijd door Angel

Eet jouw kat altijd alleen de brokjes in het midden van het voerbakje op om vervolgens te klagen dat zijn bakje leeg is? Dat doet-ie echt niet om jou te pesten. Je huisdier eet liever geen brokjes die langs de rand liggen. Niet omdat hij het niet lust of verwend is, maar om een heel andere reden. 

voerbak kat

Lees ook: Dit is waarom je kat graag aan je haren likt

Kieskeurige kat?

Keer op keer laat Minoes een groot deel van haar brokjes staan, om dan te miauwen alsof ze honger lijdt. Misschien heb je al van alles geprobeerd: ander voer gehaald of het bakje op een andere plek neergezet. Het helpt in ieder geval niet. Hoe kan dit? Is je kat ziek, blind of heeft hij gewoon geen eetlust? Het probleem zit 'm in de gevoeligheid van de snorharen. 

Gevoelige snorharen

De snorharen van een kat zijn heel gevoelig voor beweging en aanraking. Waarom? De haren zitten in bijzondere haarzakjes, er zit een kleine holte met bloed in. Dit wordt de bloedsinus genoemd. De snorharen kunnen naar voren en achter bewegen door een trilling, aanraking of verplaatsing van de lucht. Wanneer er zo’n beweging is, komt het kleine beetje bloed in die holte ook in beweging. Aan het uiteinde van die holte bevinden zenuwen, die geven informatie door over de bewegingen aan de hersenen. Zo kan je kat dus bewegingen van het snorhaar waarnemen.

Je kat kan dus gemakkelijk de brokjes uit het midden van het bakje eten. Brokjes die langs de rand liggen zijn moeilijker te pakken. Dus wanneer zijn snorharen de randen raken voelt hij een 'pijnlijke' aanraking, omdat de tastharen tegen het voerbakje aankomen.

via GIPHY

Oplossing

Een voerbak met een randje is dus niet ideaal voor je kat. Je kunt als oplossing de voerbakjes vervangen door platte bordjes of ronde kommetjes. Je poezenkind zal een stuk blijer zijn!

via GIPHY

Lees ook: Hoe je de leeftijd van je kat uitrekent in mensenjaren