Wanneer kun je je baby voelen bewegen?

Zwanger door Laura D

Als je zwanger bent, kun je niet wachten tot je je baby’tje voor het eerst kunt voelen bewegen. Het eerste bewijs dat er écht een klein levend wezentje in je buik aanwezig is. Dit is wanneer je je baby voor het eerst kunt voelen bewegen, en hoe het precies voelt.

Lees ook: Dit staat je te wachten als je baby er eenmaal is

Wanneer kun je je baby voelen bewegen?

Is het je eerste zwangerschap? Het kan twintig weken duren voordat je voor je de allereerste aanwezigheid van je baby voelt. Bij eventuele latere zwangerschappen gebeurt de eerste keer tussen de 16e  en de 24e week van je zwangerschap. Als jij het zelf kunt voelen, betekent het niet dat je partner het ook meteen kan voelen. Dit kan nog iets langer duren, maar dat verschilt per zwangerschap. Als je na de 24e week nog niks hebt gevoeld, is het een goed idee om je verloskundige te raadplegen.

Hoe voelt het?

Als je baby net begint met bewegen kan het voelen als een zachtjes draaien of fladderen. Dit zou je als het goed is geen pijn moeten doen. Zodra het kindje groter wordt, krijgt het ook meer kracht. Je voelt nu echt schoppen en schokkerige bewegingen. In dit stadium kunnen anderen vaak ook de schopjes voelen als ze hun hand op je buik leggen.

baby voelen bewegen

Wanneer moet je aan de bel trekken?

Een baby maakt geen vast aantal bewegingen per dag. Je hoeft dit dus ook niet te tellen, maar het is wel belangrijk dat je de bewegingen van je kindje leert kennen. Geen zorgen als je baby heel erg actief is, dat is juist een goed teken. Let er wel op wanneer je ineens minder beweging voelt dan normaal. Als je baby minder gaat bewegen, kan dit een slecht teken zijn. Trek dus altijd aan de bel als je twijfelt. Wacht niet tot de volgende dag, maar bel meteen je huisarts of verloskundige.

Lees ook: Zo lang duurt het gemiddeld totdat je lichaam is hersteld van de bevalling

Bron: NHS