10 herkenbare momenten als je van de stad naar een dorp verhuist

Vrije tijd door Laura D

Ben jij geboren in een stad, maar na een aantal jaren naar een rustig dorp verhuisd? Er verandert van alles in je leven. Waar het winkelcentrum eerst om de hoek zat, moet je voor de kleinste uitstapjes ineens een halfuur reizen. Toch heb je een heerlijke natuur om je heen en zul je een stilte en rust ervaren. Dit zijn een paar ervaringen die je mee zal maken als je naar een klein dorpje verhuist.

Lees ook: Waarom sommige mensen vaker plassen dan anderen

1. Waar zijn de koffiewinkeltjes?

Lekker flexwerken of afspreken met vriendinnen onder het genot van een flat white met havermelk zit er niet in. Starbucks, Coffee Company en andere hippe tentjes zitten niet meer in de buurt. Maar als er een restaurant is, kun je natuurlijk wel gewoon filterkoffie bestellen. Met melkpoeder en een zoetje. Blegh.

2. Openbaar vervoer is schaars

Een OV-halte op elke hoek van de straat? Pa-lease! Daar kun je nu alleen maar van dromen. In het 'durrup' zijn maar een paar bushaltes. En als je die ene bus mist, moet je ook nog een (half)uur wachten. En over een trein hoeven we helemaal niet te spreken.

3. Thuisbezorgd

Met maar één restaurant en één pizzabezorger in je nabije omgeving, heb je ineens niet zo veel keuze meer voor takeaway. Je bent verplicht om écht elke avond zelf te gaan koken. Wel met verse ingrediënten, want die kun je nu bij locals kopen.

via GIPHY

4. Je ziet ineens sterren ’s nachts

In de stad zag je ’s nachts vooral dronkelappen voor je huis slenteren, in het dorp kun de prachtige sterrenhemel bewonderen. O, zag de grote beer er zó uit? Dat vraagt natuurlijk om een romantische date night met je partner.

5. Iedereen kent elkaar

Wie er naast je woonde? Geen flauw idee. Nu ken je alle namen van de mensen in je straat en weten zij ook wie jij bent. Plus, je hebt iemand om op je huisdieren of kinderen te passen of je planten water te geven als jij op vakantie bent.

6. Nieuwe hobby’s

Er zijn ineens veel nieuwe dingen die je kunt gaan doen in je vrije tijd. Denk bijvoorbeeld aan boswandelingen, vogels spotten en tuinieren. Omdat er zo veel natuur om je heen is kun heerlijk lang hardlopen zonder door iedereen bekeken te worden. Of lekker naar het andere dorp fietsen.

via GIPHY

7. Een tuin

En jij dacht dat jouw appartementje in de stad een goede deal was.. In een dorp in Overijssel kan je daar een heel huis voor huren. Met een tuin… Nooit meer vertoeven op je kleine balkon dus, maar heerlijke ruimte (en privacy) voor jezelf.

8. Sparen

Niet alleen de huizen zijn goedkoper. Er zijn minder winkels waar jij impulsief kan shoppen, dus raak je veel minder geld kwijt. Ook bioscoopuitjes en spontaan uit eten gaan zal veel minder vaak voorkomen. Tijd om te sparen dus!

9. Boodschappen doen is een uitje

Voor een tripje naar de ALDI of de Gall & Gall is het heel normaal dat je naar het volgende dorp moet rijden. Niet meer vijf minuten fietsen dus. Boodschappen doen wordt een hele dagtaak en de boodschappenlijstjes deel jij professioneel in op je looproute in de winkel.

10. Geen catcallers

Waar je in de stad niet over straat kan zonder nageroepen te worden, is dat is een dorp niet het geval. Zelfs ’s avonds kun je veilig over straat om nog even een wandelingetje te maken zonder lastig gevallen te worden.

Lees ook: Huis vol planten? Dan wil je deze items zeker hebben