Doet Dry January meer kwaad dan goed?

Sport & gezondheid door Jeanine

Dry January, oftewel: de eerste maand van het nieuwe jaar geen druppel alcohol drinken. Even je lichaam ontgiften en het jaar goed beginnen. Zou je denken, maar wat blijkt nu: dat is niet per se een verstandig initiatief. Hoe zit dat eigenlijk?

Lees ook: Dry January: dit doet een maand geen alcohol drinken met je lichaam

Nieuwjaarsvoornemen

Alcohol is natuurlijk niet echt goed voor je, hoe lekker we onze gin tonics en prosecco’s ook vinden. Het is daarom best logisch als je denkt dat jouw new years resolution om in januari de drank te skippen, een goede is. Je ontziet je lichaam immers na al die lekkernijen in december, dus hoeveel kan het kwaad? Uit onderzoek van University of York blijkt dat het juist niet zo’n goede gedachte is. Volgens hoogleraar Gezondheidswetenschappen Ian Hamilton zou Dry January ongewild zelfs meer kwaad dan goed kunnen doen.

All or nothing

Dat voornemen om de gehele eerste maand niets te drinken, geeft er een bepaalde lading aan. Volgens de universiteit neem je dan eigenlijk een all or nothing houding aan. Tijdens oud en nieuw drink je dan al gauw een glaasje meer, ‘want volgende maand mag het niet meer’. En die instelling is nou net niet de bedoeling. Daarnaast geef je jezelf eigenlijk toestemming om na januari je alcoholconsumptie gewoon weer op te pakken zoals voorheen - en daar bereik je dus niet zoveel mee. Dat is misschien niet je intentie, maar volgens de hoogleraar is dat risico er wel degelijk. 

Vieren

Want waarom zou je ook niet? Je hebt je de hele maand netjes gehouden aan je voornemen. Als beloning trakteer je jezelf op een frisse prosecco of een Bacardi. Een paar glazen extra maakt dan ook niet uit, want je hebt het de hele maand drooggehouden, toch? Klinkt misschien over the top, maar je bent sneller geneigd om zo te denken dan je misschien verwacht. Voordat je het weet drink je net zoveel als voorheen en misschien zelfs wel meer. Als je halverwege januari 'faalt', is die kans nog groter. Het ligt natuurlijk ook aan jou als persoon hoe je reageert op een maandje geen alcohol. Als je normaal gesproken al weinig drinkt, dan is het makkelijker vol te houden dan wanneer je iedere avond geniet van twee wijntjes.

Denk goed na

Al met al is het altijd verstandig om wat rustiger aan te doen en goed voor je lichaam te zorgen. Een glaasje op zijn tijd kan geen kwaad, maar drink met mate en ga verantwoordelijk met alcohol. Wees dus vooral voorzichtig en zoals altijd geldt: balance is key.

Bron: University of York

Lees ook: Zo maak je de lekkerste gin & tonic mocktail